Eric van Hove

Placeholder

Kunst, ambacht, onderzoek, activisme

Van Hove is een avontuurlijke wereldburger die ons door zijn fascinatie voor ambachtelijk handwerk van over de hele wereld meeneemt naar verschillende culturen. Dat levert bijzonder fraai gemaakte objecten op, van motoren van voertuigen die niet functioneren tot echt rijdende brommers en scooters, allemaal even mooi gemaakt. Het handwerk is afkomstig van lokale ambachtslieden. Van Hove geeft hen elk een onderdeel van bijvoorbeeld de motor van een auto, om na te maken in het materiaal waarmee ze gewend zijn te werken. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld verschillende houtsoorten, edelstenen, bot, keramiek, marmer, zilver of brons. Van Hove voegt alle onderdelen samen.

Hij ziet zijn motoren als een afspiegeling van de maatschappij waarin alle onderdelen van belang zijn, ook al lijken ze klein en onbelangrijk. Een motor weerspiegelt wat hem betreft ook de hedendaagse multiculturele samenleving waarin verschillende culturen naast elkaar moeten functioneren.  

Zijn atelier heet Fenduq en is inmiddels een kleine fabriek vol Marokkaanse ambachtslieden die niet langer voor het toerisme, maar voor de kunst produceren. Van Hove noemt het geheel 'een levende sociaaleconomische sculptuur' en de laatste jaren krijgen de betrokken ambachtslieden meer en meer een rol binnen het werk van Eric van Hove.

We werken graag samen met docenten aan de invulling van het onderwijsprogramma bij deze bijzondere tentoonstelling. Wie daar interesse voor heeft, mag per email contact opnemen met Inge Hekman: i.hekman@friesmuseum.nl

Info voor de leerkracht

Meer informatie is bij aanvang van het schooljaar beschikbaar.

Discipline
Algemeen
Beeldende vorming
Erfgoed
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Bovenbouw
Onderbouw
Duur
75 minuten
Maximaal groepsgrootte
30