Vliegtuigtechniek op Vliegbasis Leeuwarden

Placeholder

Op bezoek bij een vliegtuigonderhoudsmonteur

Een straaljager heeft regelmatig onderhoud nodig. Daarom werken er vliegtuigonderhoudsmonteurs op de vliegbasis.

Vliegbasis Leeuwarden is een van de twee Nederlandse straaljager-bases. De vliegende draak in het embleem van Vliegbasis Leeuwarden heeft een lange geschiedenis. Verhalen uit de 16e en 17e eeuw melden al verschijningen van een vliegende draak in Friesland. De draak stond symbool voor de bescherming van het Friese land. Op de vliegbasis zijn er nog altijd 'vliegende draken' in de lucht om bescherming te bieden: de straaljagers. Vanaf Leeuwarden oefenen F-16’s en F-35’s voor missies wereldwijd. De oefeningen zijn vaak boven de Noordzee en het oefengebied de Vliehors op Vlieland. Een straaljager vliegt niet vanzelf, daar is veel techniek voor nodig. De vliegtuigonderhoudsmonteurs zorgen ervoor dat het vliegtuig goed onderhouden wordt en repareert dingen wanneer dat nodig is. En de leerlingen gaan deze wereld ontdekken tijdens een bezoek aan de vliegbasis!

Info voor de leerkracht

Voor het bezoek aan de vliegbasis ontvangt de directie/leerkracht een EXTRA mail van Kunstkade. In deze mail zal gevraagd worden om persoonlijke gegevens van de leerkracht(en) die het terrein van de vliegbasis zullen opgaan.

Deze gegevens moet bijtijds worden aangeleverd aan mevrouw. S Blaauwbroek: S.Blaauwbroek.d.Bruin@mindef.nl

Om toegang te krijgen tot de vliegbasis dient u de volgende gegevens aan te leveren:
*voor- en achternaam
*adres
*geboortedatum en –plaats
*ID nummer (dat mag paspoortnummer, rijbewijs of ID kaart zijn. Dit ID dient ook bij het bezoek mee te worden genomen!)
*emailadres

-Eventuele ouders die als ‘chauffeur’ meegaan, hoeven geen gegevens aan te leveren. Zij gaan namelijk niet mee de vliegbasis op. Zie tekst hieronder.
-De kinderen hoeven vanwege hun leeftijd geen ID mee te nemen en niet te worden aangemeld.
-Als de kinderen op de fiets komen kunnen de fietsen mee het terrein op.


Programma:
Bij aankomst kan de leerkracht zich melden met zijn of haar ID bij de ingang. Vanaf daar zal de groep worden begeleid door een medewerker van de vliegbasis.

We beginnen met de ontvangst van leerkrachten, kinderen en eventuele ouders in het ‘BIC gebouw’. Dit gebouw is net buiten de officiële Vliegbasis. Er wordt gezorgd voor een kopje koffie/thee. De kinderen kunnen dan hun meegenomen fruit eten. Nadat het fruit is gegeten en er een uitleg heeft plaatsgevonden, worden de eventuele ouders verzocht het terrein te verlaten. De kinderen en leerkracht(en) gaan dan lopend of fietsend naar het ‘Leerdock’. In het ‘Leerdock’ worden de kinderen in drie groepen verdeeld en gaan drie onderdelen bij langs. Bij ieder onderdeel is een begeleider aanwezig.

Op de terugweg naar de uitgang is er tijd en ruimte voor een groepsfoto.

 

Doelgroep
Groep 7
Groep 8
Duur
2 uur
Maximaal groepsgrootte
n.v.t.