Van koe tot kaas

Placeholder

Waar komt ons eten vandaan

Aan de rand van Leeuwarden staat een prachtige monumentale boerderij uit 1909 waarin het Fries Landbouwmuseum zit. Tot 2013 woonden en werkten hier nog diverse melkveeboeren. De boerderij is daarna verbouwd tot een museumboerderij, maar je ziet nog precies waar de stal, de schuur en het woonhuis waren.

In het museum zijn allerlei voorwerpen en machines te zien die tot 2000 jaar geleden gebruikt werden in de Friese landbouw. Ook zie je een koe (Jantsje) en paard (Keye) die opgezet zijn en een skelet dat in het jaar 0 gevonden is.

Bij een museum denk je niet direct aan techniek. Maar bij het Landbouwmuseum kom je met heel veel techniek in aanraking, niet alleen met machines maar ook de techniek van eten maken. Tijdens de technieklessen ‘Waar komt ons eten vandaan’ maken de kinderen kennis met de aardappel en de melk. Deze producten zijn de basis van ons dagelijks eten. Door de juiste techniek toe te passen kun je van melk dus b.v. kaas maken en dat gaan we dan ook met de kinderen doen.

Bij binnenkomst krijgen de kinderen eerst een overall aan. Dan verzamelen ze rondom de ‘echte’ koe Jantje en begint het verhaal over wat landbouw eigenlijk betekent en wat je van melk kunt maken. Dan gaan ze in groepjes van drie zelf aan de slag met kaasmaken. Tijdens de les is er ook tijd om op ontdekkingsreis te gaan door het museum. Ze krijgen opdrachten die alles te maken hebben met ons dagelijks eten. Aan het eind van de les hebben ze met z'n allen een heerlijk vers kaasje gemaakt die meegenomen kan worden naar school. Kortom een smakelijke techniekles. 

Info voor de leerkracht

De kinderen werken in groepjes van drie, graag van tevoren de groepjes maken. Er zit géén pauze in de les. 
Op verzoek kunnen de lessen ook in het Fries worden gegeven.

Kerndoelen: 34, 35, 40, 42, 44

Voorbereiding les: van koe tot kaas
Als voorbereiding op de les is het leuk om eerst met de kinderen naar het filmpje te kijken over kaas maken. 

Wil je na het kaas maken verder gaan met de ontdekkingsreis naar zuivel dan heeft Zuivelonline leuk lesmateriaal beschikbaar. Al het materiaal is kosteloos te bestellen of te downloaden via deze website (https://www.zuivelonline.nl/brochures-en-lesmaterialen/). Hier vindt je niet alleen lesmateriaal maar ook voedingsadvies, filmpjes en knutselmateriaal. 

Info voor de ouders

Voor de les van koe tot kaas wordt met ongepasteuriseerde rauwe melk gewerkt. Dat wil zeggen melk die vers van de boerderij komt. Het is niet bewerkt of verhit.

Als uw kind een koemelkallergie of -intolerantie heeft of een lactose-intolerantie, geef dit dan van tevoren door dan wordt hier rekening mee gehouden. Meestal treden klachten alleen op bij het eten van zuivelproducten en niet bij het verwerken ervan.

Als de kinderen de les volgen mogen de ouders in het museum wachten. Daar staat koffie/thee klaar maar u mag ook het museum bekijken.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Duur
1,5 uur
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Deze les is beschikbaar op dinsdag en donderdag. Er zit géén pauze in de les, mocht dat lastig zijn dan kan de begintijd worden aangepast als dat minimaal een week van tevoren wordt doorgegeven aan het museum.