Waterraket

Groep: 5 t/m 8

Kerndoel: 42/ 44/ 45

Onderwerp: Krachten

Benodigd materiaal:

·         Plastic fles

·         Fietspomp of voetbalpomp

·         Fietsventiel of voetbalventiel met lange naald

·         Kurk

·         Boormachine en boortje

·         Standaard of rietje en lange stok dunner dan een rietje

·         Watervaste tape

·         Water

·         Emmer

·         Maatbeker

·         Trechter

·         Boormachine

·         Boortje (dikte van het ventiel)

 

Voorbereiding: De kurk en het ventiel kun je van tevoren samenvoegen. Dit kan met zowel het voetbalventiel als het fietsventiel:

 

1.  Voetbalventiel: Gebruik je een voetbalventiel met lange naald dan boor je in het midden van de kurk van boven naar beneden een gaatje waar de naald net doorheen past (er mag geen lucht langs kunnen) Druk het ventiel vervolgens door de kurk.

2.  Fietsventiel: Als je een fietsventiel gebruikt knip je het rubber van de onderkant van het ventiel langs het ventiel af. Draai nu het dikke gedeelte van het ventiel af en boor een gat in de kurk van boven naar beneden waar het ventiel net doorheen past (ook hier mag geen lucht langs kunnen). Druk het ventiel door de kurk en draai het dikke gedeelte weer op het ventiel. Mogelijk moet je de kurk hiervoor iets inkorten met bijvoorbeeld een stanleymes. Indien nodig kun je de kurk ook taps maken om de kurk beter passend te maken aan de ingang van de fles.

 

De plastic fles wordt het lichaam van de raket. De fles staat op z’n kop tijdens de lancering en heeft dus versteviging nodig om te blijven staan. Dit kan op verschillende manieren:

 

1.  Tape met de watervaste tape een rietje langs de lengte van de fles. De lange stok, die dunner is dan het rietje, steek je tijdens de lancering in de grond. Hier schuif je het rietje omheen, tape het rietje aan de bovenkant dicht zodat de fles iets boven de lucht hangt als deze op het stokje staat. Zo blijft er ruimte om de pomp aan het ventiel te bevestigen.

2.  Een stabielere manier is de raket voorzien van pootjes, dit kan op vele manieren. Tape drie houtjes (bijv. verfmenghoutjes) langs de fles met watervast tape. Zorg dat ze op gelijke hoogte staan en dat ook hier de fles circa 15 cm van de ondergrond afstaat zodat de pomp op het ventiel geplaatst kan worden. Je kunt de raket ook pootjes geven door karton op maat te knippen en deze bevestigen met een lijmpistool.

3.  Een derde methode is een standaard maken waarin je de omgekeerde fles stabiel kunt plaatsen. Dit kan op vele manieren, zorg ook hier dat de fles 15cm van de ondergrond afstaat wanneer de fles in het standaard staat.

 

Tijdsduur: vanaf 1 uur

Bijzonderheden:

-    Hou rekening met de wind en plaats aan de hand hiervan je leerlingen op gepaste afstand.

-    Je kunt klassikaal één raket maken maar je kunt ook iedere leerling of in tweetallen een raket laten maken welke ze vervolgens op een eigen manier stabiel maken en voorzien van extra’s zoals bijvoorbeeld een parachute.

-    Je kunt de raket nog hoger lanceren door de onderkant van de fles, die tijdens de lancering boven is, gestroomlijnder te maken. Dit kun je doen door de bovenkant van een andere fles er op te lijmen.

 

Les: Een echte raket nabootsen: Bij een echte raket komen vloeibare zuurstof en waterstof samen en zorgen voor een explosie. Door deze explosie naar beneden te richtten wordt de raket gelanceerd. Bij de waterraket zetten wij een fles onder druk door er lucht in te pompen terwijl deze wordt afgesloten met een kurk. Het water wordt niet kleiner onder druk en zorgt er voor dat het lucht de kurk niet direct uit de fles drukt. De lucht komt onder steeds meer druk te staan (meer bar) en vindt uiteindelijk een weg naar buiten. De kurk knalt er uit direct gevolgd door het water en de lucht. De raket wordt gelanceerd.

 

1.  Vul de fles voor een derde met water (trechter/maatbeker)

2.  Druk de kurk zo ver mogelijk in de opening

3.  Plaats de pomp op het ventiel

4.  Draai nu de raket om en zet deze zo snel mogelijk stabiel neer

5.  Pomp zo snel mogelijk zo veel mogelijk lucht in de raket totdat deze wordt gelanceerd.

 

Tip: je kunt de raketten natuurlijk heel mooi maken met z’n allen; beplak ze met gekleurd tape, papier etc. Je kunt de raket ook vinnen geven van karton, hiermee maak je de vlucht ook stabieler. Je kunt er zelfs passagiers op knutselen (dit kunnen ook tekeningen of foto’s van de kinderen zelf zijn). Ook wanneer je er slingers aan maakt geeft dat een mooi effect met de lancering!

 

 

Bron: https://www.spacepage.be/artikelen/waterraketten/het-bouwen-van-een-raket-en-onderdelen/bouwen-van-een-eenvoudige-waterraket