Van van pieper tot patat

Placeholder

Waar komt ons eten vandaan

Aan de rand van Leeuwarden staat een prachtige monumentale boerderij uit 1909 waarin het Fries Landbouwmuseum zit. Tot 2013 woonden en werkten hier nog diverse melkveeboeren. De boerderij is daarna verbouwd tot een museumboerderij, maar je ziet nog precies waar de stal, de schuur en het woonhuis waren.

In het museum zijn allerlei voorwerpen en machines te zien die tot 2000 jaar geleden gebruikt werden in de Friese landbouw. Ook zie je een koe (Jantsje) en paard (Keye) die opgezet zijn en een skelet dat in het jaar 0 gevonden is.

Bij een museum denk je niet direct aan techniek. Maar bij het Landbouwmuseum kom je met heel veel techniek in aanraking, niet alleen met machines maar ook de techniek van eten maken. Tijdens de technieklessen ‘Waar komt ons eten vandaan’ maken de kinderen kennis met de basisproducten van ons dagelijks eten: de aardappel en de melk. Door de juiste techniek toe te passen kun je b.v. van aardappelen patat, chips, puree e.d. maken en dat gaan we tijdens deze les doen. (In de andere techniekles 'van koe tot kaas' gaan de kinderen van melk verse kaas maken)

Bij binnenkomst krijgen de kinderen eerst een overall aan. Dan verzamelen we rond het ‘echte’ paard Keye en begint het verhaal over wat landbouw eigenlijk betekent en wat je van aardappelen kunt maken. Daarna gaan ze in groepjes van drie zelf aan de slag met aardappelschillen en verschillende technieken voor aardappelgerechten. Tijdens de les is er ook tijd om op ontdekkingsreis te gaan door het museum. Ze krijgen opdrachten die alles te maken hebben met ons dagelijks eten. Kortom een smakelijke techniekles. 

Info voor de leerkracht

De kinderen werken in groepjes van drie, graag van tevoren de groepjes maken.
Op verzoek kunnen de lessen ook in het Fries worden gegeven.

Kerndoelen: 34, 35 , 40, 42, 44

Voorbereiding les: van pieper tot patat
Als voorbereiding op de les is het leuk om de kinderen een aardappel van huis mee te laten nemen. Deze gebruiken we dan tijdens de les in het museum.
Download de poster 'Van aardappel tot friet' (op deze pagina onder downloads) en bekijk deze me de kinderen.

Bekijk eventueel eerst het filmpje van Aardappel tot Friet (onder links)  

Info voor de ouders

Voor de les van ‘pieper tot patat’ mag uw kind een aardappel van huis meenemen. Op de verpakking staat meestal wel wat voor soort aardappel het is, laat ze dat opschrijven en meenemen.

Als de kinderen de les volgen mogen de ouders in het museum wachten. Daar staat koffie/thee klaar maar u mag ook het museum bekijken.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Duur
1,5 uur
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Deze les is beschikbaar op dinsdag en donderdag. Er zit géén pauze in de les, mocht dat lastig zijn dan kan de begintijd worden aangepast als dat minimaal een week van tevoren wordt doorgegeven aan het museum.