Placeholder

In dit lesaanbod krijgt ieder kind de kans om deze vaardigheden op zijn eigen niveau te leren herkennen en ontwikkelen. 

De les is ingericht met een circuit aan materialen waarmee kennis gemaakt kan worden aan de hand van opdrachtkaarten. School start met de Proeverij, tenzij uw school al genoeg voorkennis heeft om direct deel te nemen aan de Verdieping. De criteria hiervoor vindt u terug in het schema bij "informatie".

Groep 1-2

De Proeverij in de werkplaats van dbieb is een ideale start voor de leerlingen van de groepen 1 en 2 om kennis te maken met verschillende voorwaarden voor beginnend programmeren. Tijdens dit programma staan de vaardigheden "probleem oplossen, creatief denken en samenwerken" centraal. De kinderen gaan, na een korte inleiding, verschillende materialen uitproberen die voor de onderbouw zeer geschikt zijn. Ook de leerkracht werkt aan de ontwikkeling van zijn/haar skills en krijgt na afloop tips mee om het programmeren in de klas te continueren.

Groep 3-4

Voor de leerlingen van groep 3 en 4 staan er bij de Proeverij in de werkplaats van dbieb verschillende materialen klaar rondom beginnend programmeren. In roulerende groepen ontwikkelen ze spelenderwijs de vaardigheden “probleem oplossen, creatief denken, computational thinking en samenwerken”. Ook de leerkracht werkt aan de ontwikkeling van zijn/haar skills en krijgt na afloop tips mee om het programmeren in de klas te continueren.

Groep 5-6

Om de skills van de leerlingen van groep 5 en 6 op het gebied van programmeren te stimuleren is er in de werkplaats van dbieb een circuit opgesteld van toffe robotica. In roulerende groepen werken de leerlingen spelenderwijs aan de vaardigheden “computational thinking, probleem oplossen, creatief denken en samenwerken”. Ook de leerkracht werkt aan de ontwikkeling van zijn/haar skills en krijgt na afloop tips mee om het programmeren in de klas te continueren.

Groep 7-8

Om meer van de digitalisering van de wereld te begrijpen is inzicht nodig in het proces van programmeren en robotica. Niet iedereen hoeft echter ict-er te worden en daarom bieden we ook voor de leerlingen van groep 7 en 8 in de werkplaats van dbieb dit onderwerp in verschillende vormen aan. Zo ontwikkelen ze door zelf te ontdekken de vaardigheden “computational thinking, probleem oplossen, creatief denken, ict-basisvaardigheden en samenwerken.Ook de leerkracht werkt aan de ontwikkeling van zijn/haar skills en krijgt na afloop tips mee om het programmeren in de klas te continueren.

Materialen Tijdens de proeverij wordt gebruikgemaakt van verschillende materialen, zowel unplugged (smartgames, puzzels, e.d.) als met robots (Dash&Dot, Blue Bot, Ozobot, LEGO WeDO e.d.) en programmeerprogramma’s (micro:bit, scratch e.d.).

 

 

Info voor de leerkracht

Bij de Proeverij is geen voorkennis nodig bij zowel de docent als de leerlingen. Bij binnenkomst wordt u ontvangen door één van de drie medewerkers van het techniekmenu. Zij brengen u en de leerlingen naar de Open Werkplaats. Graag vragen wij uw aandacht nog voor de volgende zaken: Het is fijn als de leerlingen vooraf al in groepjes worden verdeeld. U kent uw leerlingen het beste. Denk hierbij aan een verdeling van kinderen met meer en minder ervaring met coderen en programmeren. Er is een roulatiesysteem van 4 onderdelen voor groep 1,2 en 3,4. Voor groep 5,6 en 7,8 zijn er 3 onderdelen. Terwijl de leerlingen in groepjes van alles ontdekken en uitproberen is het voor u als leerkracht goed om ondertussen uw leerlingen te observeren. Maak voor uzelf eventueel aantekeningen: welke leerling valt op, waar wordt enthousiast op gereageerd, wat kan ik meenemen om op school te gaan doen. Geef uzelf deze tijd en probeer zo weinig mogelijk de leerlingen te helpen. Uiteraard blijft u wel de hele tijd aanwezig tijdens de Proeverij. De kinderen kunnen voor de ingang/poort van de Blokhuispoort worden afgezet, de auto's kan men parkeren in de parkeergarage De Klanderij of Oosterstraat.

Info voor de ouders

Ouders die mee zijn gekomen mogen niet aanwezig blijven. Dit geldt met uitzondering voor de ouders van de groepen 1,2, die mogen meehelpen. Voor de ouders is er koffie en thee buiten de Open Werkplaats en zij kunnen ondertussen op ontdekkingstocht door de bibliotheek. De kinderen kunnen voor de ingang/poort van de Blokhuispoort worden afgezet, de auto's kan men parkeren in de parkeergarage De Klanderij of Oosterstraat.

Doelgroep
Groep 1
Groep 2
Groep 3
Groep 4
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Duur
1 tot 1,5 uur
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen