Landbouwmuseum; Waar komt ons eten vandaan? Thema Zuivel - Makers Wereld

Placeholder

Landbouwmuseum; Waar komt ons eten vandaan? Thema Zuivel - Makers Wereld

In het Fries Landbouwmuseum maken de kinderen kennis met de aardappel, het graan en de melk. Deze producten zijn de basis van ons dagelijks eten. Van melk maak je b.v. kaas, de aardappel wordt gebruikt voor patat en chips en van graan wordt b.v. brood en pannenkoekenmeel gemaakt. Per keer en seizoen bepaalt het museum met welk basisproduct de kinderen aan de slag gaan.

Bij binnenkomst krijgen ze eerst een overall aan, net zoals bij de boer. Dan verzamelen ze rondom de ‘echte’ koe Jantje en hier begint het verhaal over de verschillende technieken die in de landbouw worden gebruikt. Dat kan zijn in de akkerbouw of in de melkveehouderij waar de basis van de zuivel ligt. Tijdens de les gaan de kinderen op ontdekkingsreis en krijgen ze opdrachten die alles te maken hebben met het bereiden van ons voedsel.

Aan het einde van de les hebben ze zelf ervaren en geleerd waar hun eten vandaan komt.

Info voor de leerkracht

De kinderen werken in groepjes van drie, graag van tevoren de groepjes maken.
Je blijft de hele tijd aanwezig en grijpt in wanneer nodig maar gun jezelf ook de tijd om deel te nemen aan de les. 
Er zit géén pauze in de les. 

Doelen:

- Kinderen krijgen inzicht in de techniek van de bereiding van voedsel door ze er zelf mee aan de slag te laten gaan
- Ze kennen de betekenis van diverse technische woorden die worden gebruikt bij het verwerken van de grondstoffen
- Ze weten welk voedsel er van de grondstof wordt bereid
- Ze weten verschillende zuivelproducten te benoemen
- Ze kennen en proeven het verschil tussen verschillende soorten voedsel
- Ze maken kennis met het verschil in het productieproces van de voedselproductie van vroeger tot nu

Kerndoelen: 42, 44

Info voor de ouders

Ouders die mee komen, mogen niet deelnemen aan de les maar zijn van harte welkom om het museum te bekijken en eventueel de les op afstand mee te maken. Er staat eventueel koffie en thee klaar in de foyer.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Duur
1,5 uur
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Er zit géén pauze in de les.