Gloeiworm Circuit

Groep: 5 t/m 8

Kerndoel: 42

Onderwerp: geleidende materialen

Benodigd materiaal: 

per worm:

·         2 x 1,5V batterijen

·         1 x 3V ledlampje

·         Electriciteitsdraad

·         Plakband

·         Gekleurd papier en karton

·         Aluminium folie

·         Lijm

·         Andere knutselspullen (pijpenragers, plakdiamantjes, wiebeloogjes etc. net wat er is.)

·         Schaar (om het draad te strippen; voorzichtig inknippen zodat je aan de uiteinden het plastic eraf kan halen) , een striptang maakt het nog makkelijker.

Voorbereiding: materiaal verzamelen en klaarzetten

Tijdsduur: 60 minuten

Bijzonderheden: Deze les is niet alleen om de gloeiworm te maken maar vooral ook om te testen; welke materialen geleiden wel en welke niet?

Les: 

·        Plaats een vierkant stuk folie tussen de bovenkant (+) van de ene batterij en de onderkant (-) van de andere en plak ze aan elkaar.

·        Snijd de draad in drie stukken van 25cm, 12cm en 5cm lang. Strip de uiteinden van de draden (hierdoor zit er geen plastic meer om dit stukje draad heen en kan het goed contact maken) en tape de 25cm draad aan de onderkant van de batterijen. Sluit de draden van 12 cm en 5 cm aan op het lampje door de gestripte draad er goed omheen te wikkelen en vast te maken met tape. Plak dan de draad van 5 cm vast aan de bovenkant van de batterij.

·        Plaats een rol papier rond de batterijen met de 25 cm en 12cm draden. Versier deze rol papier als een insect met de pijpenragers en andere knutselspullen. Laat het eruit zien als een insect of een worm met de draadeinden die fungeren als 'antennes'.

·        Zodra je worm klaar is kun je beginnen met het testen van geleidbaarheid van materialen. Raak de folie aan met de draad 'antennes' van het insect en houd de lamp in de gaten om te zien of een circuit is voltooid en de gloeiworm oplicht.

Ga zo op ontdekkingsreis met je gloeiworm. Wat voert elektriciteit en wat niet? Wat gebeurt er? Je hebt een eenvoudig elektrisch circuit gemaakt - net als wanneer je een zaklamp aanzet. Je ziet nu dat stroom alleen door een gesloten circuit gaat. Wanneer het circuit onderbroken wordt, bijvoorbeeld met de schakelaar van een lamp, gaat het licht uit. 

Achtergrondinformatie

Elektriciteit is een vorm van energie veroorzaakt door beweging van een deel van een atoom, een elektron genaamd. Alle materie bestaat uit atomen. Atomen bestaan uit kleine deeltjes genaamd protonen en neutronen die bestaan in de kern, of centrum, van het atoom. De elektronen draaien om de elektronen, of maken een pad rond de kern. In sommige materialen kunnen elektronen van het ene atoom naar het andere gaan. Deze stroom van elektronen produceert elektriciteit. Een elektrisch circuit is het pad dat elektronen nemen als ze stromen van de batterijen, door de schakelaar en lamp en terug naar de batterijen. Een elektrische stroom is een continue stroom van elektronen.

Elk materiaal in de wereld kan worden gedefinieerd in termen van hoe goed het geleidt elektriciteit. Bepaalde dingen, zoals koud glas, geleiden nooit elektriciteit. Ze staan bekend als isolatoren. Materialen die elektriciteit geleiden, zoals koper, worden geleiders genoemd.

Toepassingen 

Bijna overal waar je komt vindt je elektriciteit.

Elektriciteit is een vorm van energie die gemakkelijk verandert in andere vormen van energie, zoals warmte of licht, en dit maakt het zeer nuttig.

De meest bekende vorm van elektrische stroom is de stroom van elektronen in metalen draden, zoals de bovengrondse hoogspanningslijnen die elektrische energie leveren over lange afstanden en de kleinere draden binnen elektronische apparatuur. Wist je dat zilver het element is dat elektriciteit het meest efficiënt geleidt?

 

Bron:https://web.archive.org/web/20150119035757/http://www.csiro.au/helix/sciencemail/activities/glowworm.html

 

b.archive.org/web/20150119035757/http://www.csiro.au/helix/sciencemail/activities/glowworm.html