Techniekmenu - Ga op onderzoek uit en ontdek de digitale en de maakwereld!

Ga op onderzoek uit en ontdek de digitale en de maakwereld!

 

Hoe zit het in elkaar? Hoe werkt dat? Hoe…?

 

Ons leven zit vol met techniek. Veel van wat we doen en gebruiken nemen we voor lief. Hoe tof is het om te weten hoe dingen werken, en nog een stap verder: hoe je zelf iets kan maken!

Kunstkade biedt samen met professionals in Leeuwarden het Techniekmenu aan. 

 

In combinatie met de lessen die je op www.schoolkade.nl vindt, kun je, zowel binnen als buiten school, vorm geven aan het vak Wetenschap & Techniek. Zo leren leerlingen digitale vaardigheden en grip te krijgen op het maakproces. Ook leren ze hun weg te vinden om hiermee verder te gaan, in het voortgezet onderwijs en via het CvTO buitenschools. Misschien wel op weg naar een baan in de techniek?

 

 

MEEDOEN! WAAROM?

 

Wanneer een school meedoet aan het Techniekmenu, wordt er een sterke basis gelegd voor het vak Techniek & Wetenschap.

Onderzoeke, ontwerpen, doen en ervaren komen terug in iedere activiteit en hiermee sluiten we aan bij de doelen van het Nationale Techniekpact en de leerdoelen die het SLO in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft ontwikkeld. 

 

Makers wereld & Digitale wereld

De leerlingen ontdekken twee werelden: De makers-wereld en de digitale wereled. Uiteraard is de scheidslijn van deze werelden niet altijd even strak en zijn er overlappingen. In het Techniekmenu beleeft iedere groep beide activiteiten per schooljaar. Deze activiteiten worden aangeboden door diverse professionals uit Leeuwarden. We werken samen met overheidsinstellingen, bedrijven en scholen.

 

Lessen en verdieping online

Als leraar kan je aan de slag met Wetenschap & Techniek in de klas. Er is ontzettend veel te vinden maar wij hebben voor jullie een selectie gemaakt van geschikte activiteiten voor in de klas. Wanneer jullie zelf leuke lessen tegen komen of resultaten hebben die jullie met ons willen delen dan zouden we die graag ontvangen om anderen weer te inspireren. 

 

Kunst & Techniek

Daar waar mogelijk is, leggen we verbanden tussen kunst, cultuur en techiek. Deze link is namelijk niet ver weg. Het is bewezen dat het beoefenen van verschillende kunstdisciplines ook de ontwikkeling van creativiteit en van de 21e eeuwse vaardigheden bevordert. Voor het maken van kunst is ook vaak techniek nodig. Het werken met een 'green screen' of het maken van een 'stop-motion' filmpje zijn uitstekende voorbeelden waarin mediakunst en techniek samenkomen. De cultuurcoache kunnen hierbij adviseren en ondersteunen!

 

Agenda en overig aanbod

In samenwerking met het bedrijfsleven worden er met regelmaat interessante activiteiten aangeboden in onze directe omgeving. Op Schoolkade houden wij hiervan nu ook een activiteitenkalender bij. Daarnaast vind je hier ook andere lokale en landelijke initiatieven omtrent Wetenschap & Techniek. De kalender zal vanaf oktober 2022 online gaan.

 

MEEDOEN! HOE?

 

Opgeven voor het komende schooljaar kan tot aan 22 mei 2022. Mail claudia.baburek@kunstkade.nl. Er is plaats voor maximaal 40 scholen.