Kunstkade en Stichting Beleef & Herinner gaan deze maand samen met de kinderen van basisscholen (OJBS) de Stjelp (Baard), (OBS) De Krunenstrobbe (Jorwert), en IKC De Wielen (Leeuwarden), aan de slag met het maken van een educatieproject over de Elfstedentocht. De officiƫle kick off vindt plaats op 8 december op basisschool (OJBS) de Stjelp in Baard.
Kunstkade en Stichting Beleef & Herinner gaan deze maand samen met de kinderen van basisscholen (OJBS) de Stjelp (Baard), (OBS) De Krunenstrobbe (Jorwert), en IKC De Wielen (Leeuwarden), aan de slag met het maken van een educatieproject over de Elfstedentocht. De officiële kick off vindt plaats op 8 december op basisschool (OJBS) de Stjelp in Baard.
Voor het ontwikkelen van het educatieproject duiken de basisschoolleerlingen in het verleden en gaan op zoek naar de geschiedenis van de Elfstedentocht, het is tenslotte al 23 jaar geleden dat deze voor het laatst geschaatst is. Klimaat is daarmee een belangrijk onderdeel van het project, want is dat niet de reden dat de Elfstedentocht telkens niet doorgaat? Én ze leren meer over het maken van een grote voorstelling zoals musical De Tocht die in 2022 in première gaat. Het ultieme doel is om samen mét de kinderen een educatieproject te maken over de Elfstedentocht en het maken van een voorstelling. Zo worden cultuur en historie met elkaar verbonden.
Het educatieproject wordt een blauwdruk voor de andere partners uit Europa die deelnemen aan het project Culture United (gefinancierd door Erasmus+). Kunstkade en Stichting Beleef en Herinner werken binnen het project samen met partners uit o.a. Schotland, Ierland, Finland en België. Allemaal ontwikkelen ze educatiemateriaal in samenwerking met events/festivals die cultuurhistorie als thema hebben en dit koesteren.
Op 8 december is de kick off met de kinderen van de basisscholen uit Jorwert, Baard en Leeuwarden. Ze starten met het maken van een persoonlijk startbewijs van de Elfstedentocht waarin ze zichzelf voorstellen. Dit wordt opgehangen aan een touw van een meter. Alle touwtjes worden aan elkaar geknoopt zodat deze samen tweehonderdkilometer worden, net zo lang als de Elfstedentocht zelf. Alleen samen, met de drie scholen en de Europese partners, kunnen we dit doel halen. Uiteindelijk wordt dit touw de symbolische verbinding tussen de scholen, uit Friesland en de andere landen uit Europa die meedoen.
Musical spektakel “De Tocht” wil de magie van de Elfstedentocht doorgeven aan een nieuwe generatie middels de voorstelling maar ook met maatschappelijke projecten vanuit de Stichting Beleef en Herinner. De stichting Beleef en Herinner heeft als doel om de Friese identiteit en de cultureel bepalende elementen van Friesland door te geven. Dit doet de stichting door maatschappelijke projecten te stimuleren en initiëren die bijdragen aan het voort laten bestaan van de Friese identiteit met de Elfstedentocht in het bijzonder. Dit project is daar één van.