Eigen schuld : een voorstelling over geld en wat er gebeurt al je het niet hebt

Als je te weinig geld hebt in Nederland, dan is dat vast je eigen schuld. Dan ben je hoogstwaarschijnlijk lui, dom of allebei. Zo is het gewoon. Of toch niet?

Bijna 10 procent van alle Nederlandse kinderen groeit op in armoede. En in de grote steden zelfs nog meer. Hoe is het is om op te groeien als je bijna niets hebt? We vroegen het de jongeren zelf.

Zij kwamen met indrukwekkende en schrijnende verhalen. Hoe voelt het als je vrienden wel geld hebben voor de bioscoop, maar jij niet? Hou je die dingen geheim of zeg je het tegen je vrienden? Of verzin je smoesjes als je bent uitgenodigd op een verjaardag en geen geld hebt voor een kado? Hoe kom je aan de iPad die je voor school nodig hebt?

En dan hebben we het nog niet eens over die schoenen, jas of smartphone die je nodig hebt.

Studio 52nd ontwikkelde in samenwerking met de Ouder- en Kindteams Amsterdam 'Eigen Schuld'. Jongeren zelf schreven de teksten. Theatergroep 'Tijdelijke Samenscholing' maakte deze voorstelling die je in 45 minuten laat voelen hoe het is om in armoede op te groeien.

Een brutale en verrassende voorstelling over een rauw en confronterend maatschappelijk probleem. De voorstelling wordt gespeeld in schoolklassen, maar ook voor jeugdprofessionals, beleidsmakers en ieder ander die met armoede te maken heeft. Omdat het gesprek over armoede gevoerd móet worden. Dat doen we dan ook  na elke voorstelling. Een gesprek mét jongeren in plaats van over hen. Kom naar ‘Eigen Schuld’ en hoor wat zij te zeggen hebben.

De voorstelling toert langs scholen, debatcentra, banken en kantoren door heel Nederland. Dit zijn voornamelijk besloten voorstellingen. Mocht u willen komen kijken, of een voorstelling willen boeken, neem dan contact op met eigenschuld@studio52nd.nl 

THEATERGROEP  Tijdelijke Samenscholing
ACTEURS   Sanguita Akkrum, Boyd Grund en Yorke Mulder-Bhangoo
DUUR 45 minuten
LEEFTIJD 14+

Trailer: Eigen schuld