VEEL GROEPEN 8 MAKEN EEN EINDFILM

Alle musicals begonnen langzaam vorm te krijgen in de vorm van plannen, ingekocht musicals en zelfbedachte plannen. Maar Corona gooide roet in het eten. Toch wordt er op veel scholen een feestelijk afscheid van groep 8 gevierd. Leerlingen van onder meer IKC Wiarda, Sint Thomasschool en OBS De Wynwizer werken hard aan hun eindfilm. Cultuurcoaches van Kunstkade ondersteunen in het filmproces. Lees verder.

Alle musicals begonnen langzaam vorm te krijgen in de vorm van plannen, ingekocht musicals en zelfbedachte plannen. Maar Corona gooide roet in het eten. Toch wordt er op veel scholen een feestelijk afscheid van groep 8 gevierd. Leerlingen van onder meer IKC Wiarda, Sint Thomasschool en OBS De Wynwizer werken hard aan hun eindfilm. Cultuurcoaches van Kunstkade ondersteunen in het filmproces.

Film thema ‘Hollywood in de klas’
“Leerlingen van de Sint Thomasschool, blikken als oude mensen in de toekomst terug op deze Coronatijd. Ze nemen stukjes op voor een green screen”, vertelt cultuurcoach Misja Sirag van Kunstkade. Verder maken ze verschillende scenes over de meesters, hun schooltijd, een TikTokdans, een stopmotion, of een rap. Meesters en juffen monteren de video’s vervolgens tot een geheel. Leerlingen van IKC Wiarda werken ook aan een film in dat thema. De kinderen maken zelf opnamen en monteren hun eigen onderdelen via de Ipad. De presentatie gebeurt op een groot scherm in de gymzaal van het naastgelegen dorpshuis. Zo is er toch nog op heel veel scholen een mooi afscheid voor groep 8. 

 

Kinderen filmen met behulp van Ipad en green screen 
Groep 8 van Trianova, verfilmt een zelfgemaakte voorstelling, laat cultuurcoach Onno Spreij weten. “Het wordt een sprookjesachtig verhaal, waarin de kinderen vooral acteren.” Ook ondersteunt hij de leerlingen uit groep 7/8 van OBS De Finne met hun film. “Ze hadden al een kant en klare musical, waarmee ze gestart waren voor Corona. Deze wordt verfilmd met behulp van een greenscreen en de presentatie vindt online plaats.” Leerlingen van De Sprong Camminghaburen, hebben zelf een film bedacht waarin eigen herinneringen aan hun schooltijd centraal staan. Een professionele filmer maakt opnames en verzorgt de montage. Leerlingen maken een afscheidsronde door de wijk en bekijken met elkaar de film première. Ouders kunnen de film tegelijkertijd online zien.


Foto: Leerlingen IKC Wiarda filmen met behulp van Ipad 

Eindfilm als alternatief voor de musical
De twee groep 8-klassen van OBS De Wynwizer, schreven samen met hun cultuurcoach een musical script. “Helaas kon dat nu door de Corona periode niet geoefend en uitgevoerd worden”, vertelt cultuurcoach Roos Heesterbeek. Het alternatief wordt de film. “Dat was een behoorlijke onderneming, aangezien de kinderen nooit allemaal tegelijk op school waren. Maar met een flinke lijst van welke shots er gemaakt moeten worden, is dat gelukt! Een van de leerlingen uit groep 8, heeft ondersteund als regieassistent, omdat zij tijdens de uitvoering eigenlijk de techniek zou bedienen.” Een student van de NHL gaat alle beelden, zo’n 175 stuks, verwerken tot een heuse film. “We hopen dat het eindresultaat getoond kan gaan worden in een Drive-in bioscoop, maar of dat mag horen we nog. Nog even spannend dus.” Hoe dan ook een prachtig en heel bijzonder afscheid voor alle groep 8-leerlingen dit jaar!Foto: Leerlingen OBS Wynwizer werken aan Eindfilm