Kunstmenu Online

Een aantal culturele instellingen maakt een online aanbod nu het bezoek aan de instelling niet door kan gaan. Bekijk hier welke online programma’s er zijn. Het aanbod wordt in de komende weken aangevuld. Lees verder!

Een aantal culturele instellingen maakt een online aanbod nu het bezoek aan de instelling niet door kan gaan.
Bekijk op deze pagina welke online programma’s er zijn. Het aanbod wordt in de komende weken aangevuld. 

Bezoek het Natuurmuseum Fryslan online!

Groep 3 en 4 zouden met zijn allen komen dobbelen in het Natuurmuseum bij de tentoonstelling GIF. Alleen groep 3 en 4 gaan niet meer naar school en ook het museum zelf is gesloten.De dierenverzorger Jerome is wel iedere dag bij de dieren aanwezig om ze eten te geven, hun terraria schoon te maken en om te kijken of de dieren nog wel goed in hun vel zitten (of er uit kruipen wanneer ze vervellen! Niemand van de museummedewerkers mag het museum in, alleen de dierenverzorger en iemand die als back-up dient; die bij evt. gevaar alarm kan slaan. Het blijven toch giftige dieren! Alleen deze back-up heeft contact met de dierenverzorger, hij moet met zo min mogelijk mensen in aanraking komen. Want als hij ziek wordt, zitten de dieren zonder verzorger en dus zonder eten en in hun eigen poep… Dat moeten we natuurlijk niet hebben!

Soms gebeurt er iets bijzonders met de dieren; zijn ze bijvoorbeeld in de nacht verveld, of heeft de verzorger iets bijzonders bedacht om de dieren actief bezig te houden. Via filmpjes op de website houden we je op de hoogte. Ook staan er op de website ideeën om je eigen GIF expo te knutselen en iedere week wordt er een ander dier uitgelicht uit onze collectie. Op deze manier krijg je toch nog een kijkje in het museum: www.natuurmuseumfryslan.nl.

Het Fries verzetsmuseum verzamelt online activiteiten en objecten uit de collectie!

Zo kun je vanuit je huis betrokken zijn bij de mooie of indrukwekkende verhalen van het museum. Ook voor kinderen is er hier genoeg te doen. Zo kunnen zij zich verdiepen in de verhalen bij het onderwijsprogramma Kind in oorlog met behulp van vragenbladen. Het idee is om hierbij inleidende filmpjes te maken, zodat leerlingen hiermee zelfstandig aan de slag kunnen gaan. De filmcompilatie Friesland 75 jaar vrij, staat ook onlineDe verhalenboekjes bij het onderwijsprogramma Kind in oorlog zullen aangevuld worden, houd deze pagina daarvoor goed in de gaten! Bekijk hier wat je allemaal kunt doen vanuit je huis.

Nu de Histobios in Tresoar gesloten is, heeft het Fries Film Archief een Histobios Thuis ingericht

Nu de Histobios in Tresoar gesloten is, heeft het Fries Film Archief een Histobios Thuis ingericht. Hiervoor hebben we veel extra archieffilms op ons YouTube kanaal geplaatst. Je vindt ze in de diverse playlists die zijn samengesteld. Zo kun je ook thuis genieten van de filmcollectie van het Fries Film Archief.

De keuze is reuze!
- Meer dan honderd Friese dorpsfilms uit de periode 1950-1970
- Veel films uit de periode 1940-45. Ook films van de bevrijding op diverse locaties in Fryslân
- Elfstedenfilms, landbouwfilms, films over het Waddengebied of het verzet in Friesland
... en nog veel meer!

Volg Fries Film Archief op YouTube en blijf automatisch op de hoogte van het vele historische filmmateriaal van Fryslân dat de komende weken nog geplaatst wordt!

Fryslân in de Tweede Wereldoorlog

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Friesland van de Duitse bezetter werd bevrijd. Voor leerlingen in het basisonderwijs heeft Tresoar in samenwerking met het Fries Verzetsmuseum en het Historisch Centrum Leeuwarden een digitale lesbrief ontwikkeld waarin Leeuwarder kinderen tijdens de oorlog centraal staan.

De lesbrief bevat fragmenten uit het dagboek van de twaalfjarige Adrie en het tragische verhaal over de joodse kinderen Eva en Bram. De lesbrief, die vooral geschikt is voor leerlingen in de groepen 6 tot en met 8, wordt afgesloten met een veertiental vragen.  Lesbrief downloaden. 

De website(s) van het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) biedt veel informatie en vermaak!

De beeldbank bevat bijna 70.000 foto’s, tekeningen, prenten en ander (oud) beeld van stad en dorpen. Het vimeo-kanaal geeft vele uren bewegend beeld weer. Thematische wandelroutes door de stad en digitale rondleidingen door o.a. Stadhouderlijk Hof, Stadhuis en Pier Pander Museum zijn eveneens gratis beschikbaar. Bovendien zijn er complete  boeken, tijdschriften, artikelen en ook spannende verhalen te vinden, zoals Leeuwarder sagen en legenden. Zie www.historischcentrumleeuwarden.nl.

De snuffelkrant van Ridzert Rat 🐭

Een krant voor jou vol snuffelzaken, samengesteld door het educatieteam van Historisch Centrum Leeuwarden. Speciaal voor alle kinderen in Leeuwarden, Friesland en alles wat er tussen de Noord- en Zuidpool ligt. Met tips voor binnen- en buitensnuffelwerk 🔍 in deze bijzondere tijden. Zoals een gratis digitale WO II wandeling door Leeuwarden. En wat dacht je van Thuiswerk? Die heeft als uitdaging om je eigen Oldehove te maken. Mèt jouw eigen te gekke vlag bovenop het dak. Alle info vind je hier

Keramiekmuseum Princessehof: luister naar spannende zinkverhalen uit Gezonken Schatten, of ga aan de slag met klei!

Geniet vanuit je huiskamer van Keramiekmuseum Princesshof! Bekijk hier het aanbod.