Placeholder

In het kader van de Roze Zaterdag die op 19 juni 2021 in Leeuwarden plaatsvindt, kun je in de week van 18 t/m 22 januari 2021 een roze film & educatie programma boeken bij Slieker Film. Het programma is gericht op middelbare scholieren. We vertonen een film met een lhbti+-thema die omlijst wordt met een theatraal voor- en/of nagesprek met de toeschouwers. Het spel wordt verzorgd door studenten D’Drive (het Friesland college). De regie is in handen van Gooitsen Eenling.

We presenteren een programma waarbij je kunt kiezen uit films met de thema’s homoseksualiteit of transseksualiteit. Bij beide thema’s is er de keuze uit een kort en een lang programma. Bij het voorgesprek wordt verder ingegaan op de thema’s in de film, maar ook op hoe gender en seksuele diversiteit een rol speelt in het leven van de leerlingen zelf. Alle films zijn geschikt voor bovenbouw vmbo/havo/vwo. Er wordt ook een lesbrief bij elk thema geleverd.

Kijk hier voor meer informatie over het programma: https://sliekerfilm.nl/roze-film-educatie/

Thema Homoseksualiteit

Lang programma: Rafiki
“Goede Keniaanse meisjes worden goede Keniaanse echtgenotes”, maar Kena en Ziki hebben heel andere plannen. Ondanks de politieke rivaliteit tussen hun families houdt hun vriendschap stand. Ze steunen elkaar in het najagen van hun dromen in een conservatieve wereld. Als de liefde tussen de twee meisjes opbloeit, worden de vriendinnen voor de keuze gesteld: kiezen ze voor hun geluk of hun veiligheid? In het conservatieve Kenia werd de film Rafiki verboden. Na veel actievoeren was de film, die in première ging in Cannes, toch heel even in de bioscoop te zien. Om precies te zijn: 1 week!
Bij deze film hoort een theatrale voor- en nabespreking. Het gehele programma komt uit op +- 120 minuten.

Kort programma: Turn it Around
Op een huisfeestje wordt de 15-jarige Bram omringd door vrienden. Hij trekt de aandacht van veel meisjes, maar hij is niet geïnteresseerd. Wel ziet hij iets in de iets oudere Florian op de dansvloer. Het is liefde op het eerste gezicht, maar niemand weet dat Bram homo is.
Bij deze film hoort een theatrale voor- en nabespreking. Het gehele programma komt uit op +- 50 minuten

Thema Transseksualiteit

Lang programma: Lola vers la mer
De impulsieve 18-jarige Lola staat lijnrecht tegenover haar vader, die haar twee jaar eerder uit huis zette omdat ze transgender is. Als haar moeder overlijdt willen Lola en haar vader allebei maar één ding: de laatste wens van haar moeder eren en de as uitstrooien over zee bij het familievakantiehuisje in de duinen. Deze wens dwingt hen echter om samen een roadtrip te ondernemen naar de Belgische kust. Met grote tegenzin stappen de twee in de auto, waar ze elkaar niet langer kunnen ontwijken.
Bij deze film hoort een theatrale voor- en nabespreking. Het gehele programma komt uit op +- 120 minuten.

Kort programma: Anders
De 14-jarige Alex zit met zichzelf in de knoop. Hij is beste maatjes met zijn toekomstige zwager Hendrik, waarmee hij goede gesprekken voert en graag stoeit in het bos. Als Alex’ zus en Hendrik besluiten om het dorp in te ruilen voor de stad, leidt dit tot een turbulente reeks gebeurtenissen.
Bij deze film hoort een theatrale voor- en nabespreking. Het gehele programma komt uit op +- 50 minuten

Info voor de leerkracht

Bij de vertoning leveren we een lesbrief.

Periode
18-1-2021 - 22-1-2021
Discipline
Algemeen
Theater
Media
Multidisciplinair
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Bovenbouw
Duur
50 of 120 minuten
Kosten per leerling
€ 6,00
Toelichting kosten
6 euro voor het korte programma 9 euro voor het lange programma
Maximaal groepsgrootte
55