Voorheen / Nadien | NITE

Placeholder

De meeste levens zijn helemaal niet groots of meeslepend

In het toneelstuk Vorher/Nachher laat de Duitse schrijver Roland Schimmelpfennig in al die levens iets heel kleins verschuiven waardoor die nooit meer zullen zijn als voorheen. Roland Schimmelpfennig is al jaren een van de meest gespeelde toneelauteurs van Duitsland. In Nederland wordt hij minder regelmatig gespeeld. Hij schreef onder andere Arabische Nacht en De Gouden Draak dat in Nederland opgevoerd is. Schimmelpfennig weet in zijn werk alledaagse thema’s en hedendaagse vraagstukken te behandelen in theatertaal die even poëtisch als toegankelijk is.

Na grote verhalen over onze fascinatie voor het leed van anderen (Carrousel), het conflict tussen wereldreligies (Salam) en de toekomst van de mens (Brave new world 2.0) zoemt regisseur Guy Weizman met Voorheen / Nadien in op het kleine en alledaagse. De meeste levens zijn helemaal niet groots en meeslepend, maar daardoor niet minder interessant. Misschien schuilt het diepmenselijke nu juist in het alledaagse. In een beeldende, poëtische mozaïekvoorstelling met een grote cast van dansers, zangers en acteurs komt een universum aan kleine, herkenbare verhalen tot leven vol grote gevoelens op de vierkante millimeter.

Info voor de leerkracht

Educatie Een grote groep jongeren (15+ uit VO en MBO) krijgt de unieke kans om hun eigen versie van Voorheen / Nadien te maken op donderdag 7 mei in het echte décor op het podium van De Harmonie te spelen. Onder begeleiding van professionals van het NNT (docenten, acteurs, dansers, muzikanten) worden in één dag van alle, op school gemaakte, losse scènes een volledige voorstelling gemaakt én gespeeld voor publiek. Alle deelnemers zien ‘s avonds ook de voorstelling in de schouwburg.

Discipline
Drama
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
Doelgroep
Bovenbouw
Duur
wo 6 & do 7 mei | 20.30 - 22.00 uur
Kosten per leerling
€ 20,00
Toelichting kosten
Groepskorting (vanaf 10 leerlingen) € 12,50