SRV#8: Susanna Khalil Yusef

Placeholder

beeldende kunst - vaderland en ontheemding - identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen.

Stichting VHDG is het initiatief voor hedendaagse en actuele beeldende kunst.

Afdeling educatie van VHDG ontwikkelt jaarlijks een educatief programma rondom het SRV-project. Dit jaar reist de SRV-wagen, voor achtste keer door Friesland. Editie 2022 is met kunstenaar Susanna Khalil Yusef aan het stuur. In de zes weken durende artist-in-residency zal Susanna haar project Café Disoriënt gebruiken als uitgangspunt om een nieuwe stap te maken. Dit project is een performatieve installatie waarin ze Arabische koffieceremonies met filmvertoningen en muziek organiseert. Zo wordt de SRV-wagen een plek om drank, spijs en gedachten te delen en nader tot elkaar te komen.   Tijdens de tentoonstelling worden er voor het voortgezet onderwijs rondleidingen georganiseerd.

In deze rondleidingen, die ongeveer een uur duren, gaan we in gesprek over de thema’s in het werk van Susanne, zoals Palestijnse en Friese verzet en haar rondreis met de SRV-wagen Locatie: in kunstruimte H47 in de Haniasteeg te Leeuwarden in kleinere groepen (max. 20 deelnemers) Voor wie: onderbouw VO / VMBO / MBO: bv max: 20 deelnemers (facultatief) Data: workshops in september / rondleidingen tentoonstelling in eind oktober en november (in overleg) Locatie: op school / in kunstruimte H47 Leeuwarden (in overleg). De tentoonstelling loopt van 22 oktober tot 20 november 2022. Kosten: in overleg. De data waarop de rondleidingen: deze worden begin oktober gepubliceerd. Scholen zijn van harte welkom om zelf data / dagen aan te geven als belangstelling bestaat voor een rondleiding. Mogelijke data zijn de donderdagen en vrijdagen in november 2022. Tijden zijn in overleg. Adres: Kunstruimte H47, Haniasteeg 47, Leeuwarden. 

Geïnteresseerd in één van deze rondleidingen? Neem dan contact op met Siska Alkema, stuur een mailtje naar educatie@voorheendegemeente.nl  Meer informatie: http://www.vhdg.nl

Info voor de leerkracht

Op het eerste gezicht lijkt het felgekleurde werk van Khalil Yusef luchtig en speels, maar als je beter kijkt, verwijst het naar leed en bedreigende omstandigheden. In haar werk werpt Susanne kritische vragen op over thema’s als vaderland en ontheemding, identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen. De verhalen in haar werk zijn nauw verbonden met haar eigen biografie - zoals de conflicten in haar thuisland Palestina, migratiestromen, autonomie, oriëntalisme, ballingschap, en koloniale verhoudingen. Onderwerpen die het nieuws in Nederland regelmatig bereiken, maar voor de meeste inwoners geen hedendaagse realiteit zijn. VHDG heeft Susanne geselecteerd omdat deze onderwerpen vaker aan bod mogen komen in de Nederlandse beeldende kunst, en omdat ze dit op aansprekende wijze doet, bijvoorbeeld door middel van gastoptredens. Susanne is vastbesloten om gesprek en bewustzijn te creëren, door betekenisvolle ontmoeting tussen mensen te faciliteren. Op verrassende en open wijze maakt ze contact met haar publiek. Een gesprek van mens tot mens is voor VHDG belangrijk: we willen verbindingen maken.

Een interessante rondleiding voor VO scholieren met veel aanknopingspunten voor een gesprek. 

 

Info voor de ouders

Op het eerste gezicht lijkt het felgekleurde werk van Khalil Yusef luchtig en speels, maar als je beter kijkt, verwijst het naar leed en bedreigende omstandigheden. In haar werk werpt Susanne kritische vragen op over thema’s als vaderland en ontheemding, identiteit en sociaal-geografische machtsverhoudingen. De verhalen in haar werk zijn nauw verbonden met haar eigen biografie - zoals de conflicten in haar thuisland Palestina, migratiestromen, autonomie, oriëntalisme, ballingschap, en koloniale verhoudingen.

Een interessante rondleiding voor VO scholieren met veel aanknopingspunten voor een gesprek. 

 

Discipline
Algemeen
Beeldende vorming
Multidisciplinair
Taal & Cultuur
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Doelgroep
Bovenbouw
Onderbouw
Duur
1 uur
Maximaal groepsgrootte
20