Read2me!

Placeholder

Dé voorleeswedstrijd voor brugklassers

Read2Me! is dé voorleeswedstrijd voor brugklassers, bestaande uit 4 rondes. De beste voorlezers gaan door. Uiteindelijk is er één landelijke winnaar.

Read2Me! is een waardevolle toevoeging voor het onderwijscurriculum. Uit de evaluaties blijkt elk jaar weer dat de voorleeswedstrijd inhoudelijk perfect aansluit bij de lespraktijk van het vak Nederlands. Met Read2me! wordt het leesplezier vergroot, wordt het lezen van jeugdliteratuur bevorderd en wordt de samenwerking tussen bibliotheek en middelbare school versterkt.

DE WEDSTRIJD TELT VIER RONDES:

In december/januari strijden de brugklassers op schoolniveau. In februari gaan de beste brugklassers van een school de strijd aan met andere vo-scholen uit het werkgebied van de bibliotheek. In maart/april verplaatst de wedstrijd zich naar provinciaal niveau. In mei is de landelijke finale met afgevaardigden uit (bijna) elke provincie.

Info voor de leerkracht

De inschrijving voor Read2me! verloopt via dbieb en start eind november/begin december. Na aanmelding ontvangt de school informatie van dbieb over de voorleeswedstrijd en het aantal kandidaten dat de school mag leveren. Dit is afhankelijk van het aantal deelnemende scholen. In overleg met dbieb kan een leesconsulent helpen met het organiseren van de wedstrijd op schoolniveau, het project klassikaal introduceren, in de jury plaatsnemen tijdens de schoolronde, of adviseren bij boekkeuzes of voorleesfragmenten. 

Wat je als school of docent zelf kunt doen: 

  • Allereerst: de brugklasleerlingen informeren en enthousiasmeren over Read2Me!.
  • Zorg voor een interessante selectie boeken waaruit de leerlingen kunnen kiezen. Schakel hiervoor de mediatheek of lokale bibliotheek in.
  • Organiseer met behulp van de bibliotheek de klassen- en/of schoolronde, zodat de school één winnaar aandraagt voor de lokale voorleeswedstrijd.

Discipline
Taal & Cultuur
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Onderbouw
Kosten per leerling
€ 0,00
Kosten per groep
€ 0,00
Toelichting kosten
Deelname is gratis
Opmerkingen
Klassen melden zich aan bij de bibliotheek. Het aantal kandidaten van één school wordt bepaalt op basis van het aantal aangemelde klassen.