Profielwerkstuk maken

Placeholder

PWS-loket van Fryslân

Tresoar is het startpunt voor een profielwerkstuk over Friesland. Vraag een gratis pasje aan. Hiermee heb je toegang tot onze bibliotheek en archief.

Wil je een spreekbeurt houden over Friese geschiedenis, een historisch onderwerp of persoon? Moet je voor school een profielwerkstuk of scriptie maken? Dan is Tresoar in Leeuwarden “the place to be.”

Tresoar is de bewaarplaats van de geschiedenis van Fryslân. Je vindt hier talloze in Fryslân verschenen kranten en tijdschriften, honderdduizenden boeken waaronder exemplaren uit de bibliotheek van Erasmus, tienduizenden foto’s, films, geluidsopnamen, rechtbankverslagen, notariële akten, de Atlas van Blaeu, handschriften en brieven van bekende Friezen, bedrijfsarchieven van Douwe Egberts en archieven van de Elfstedenvereniging, cd’s van Friese punk tot klassiek, het monnikenwerk de “Attische Nachten” uit 836 na Christus en de meer dan 150 bibliografieën gemaakt door J.J. Kalma, de oudste en nieuwste (Friese)literatuur, wetenschappelijke publicaties, digitale bestanden. En nog veel meer.

Al dit materiaal kun je aanvragen voor je profielwerkstuk. Vraag een gratis pasje aan bij de balie of mail naar educatie@tresoar.nl. Een medewerker van educatie maakt je wegwijs door de collectie en catalogus. Tresoar heeft allemaal faciliteiten waarvan je gratis gebruik kunt maken, zoals 200 studieplekken, gratis wifi en een publiekskantine. Tevens geven we op verzoek een workshop op school over onderzoek- en informatievaardigheden. Deze vaardigheden zijn van belang bij het maken van een profielwerkstuk. Hoe vind je een goede bron? Wanneer is een bron betrouwbaar? Hoe werkt een catalogus? Welke soorten publicaties zijn er allemaal? Op dit soort vragen krijg je antwoord bij een workshop informatie- en onderzoekvaardigheden. Deze workshop wordt ook in Tresoar gegeven waarbij tevens een rondleiding door onze archief en bibliotheek is inbegrepen.

Info voor de leerkracht

Tresoar biedt graag ondersteuning bij het bedenken van een onderwerp voor een (historisch) profielwerkstuk. We bieden ondersteuning op het gebied van onderzoek- en informatievaardigheden en maken leerlingen wegwijs in onze collectie en catalogus middels een rondleiding. Met een pasje kunnen leerlingen archiefstukken en boeken aanvragen. Zo'n pasje is gratis en kunnen ze aanvragen bij de balie. In Tresoar kunnen scholieren en studenten in alle rust aan hun PWS en scriptie werken. Er zijn ruim 200 studieplekken met gratis wifi. Tevens kunnen scholieren en studenten de meest recente publicaties raadplegen (kranten en tijdschriften).

Discipline
Algemeen
Multidisciplinair
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
Doelgroep
Bovenbouw
Duur
1 uur
Kosten per leerling
€ 0,00
Kosten per groep
€ 0,00
Maximaal groepsgrootte
n.v.t.