Petrit Halilaj

Placeholder

You used to fly, go everywhere and wake up those who are asleep

In tot de verbeelding sprekende installaties, tekeningen en video’s verkent Halilaj thema’s als culturele identiteit, nationaliteit, erfgoed, vrijheid

Tot 5 maart 2023 neemt Petrit Halilaj (1986, Kosovo) je met installaties, tekeningen en video’s mee in zijn verbeelding van de wereld. Wie je bent en wie je wordt, heeft veel te maken met de plekken waar je hebt gewoond en wat je hebt meegemaakt. Halilaj moest door de oorlog in Kosovo op jonge leeftijd uit zijn geboorteplaats vluchten. Als kunstenaar onderzoekt hij de wereld langs thema’s als culturele identiteit, nationaliteit en erfgoed en de wereld van verbeelding. Die lopen soms dwars door elkaar. Vogels en andere dieren komen herhaaldelijk in het werk voor, doorgaans als metaforen voor transformatie. Bijvoorbeeld in grootschalige installaties waar motkostuums en vogelachtige sculpturen te zien zijn. Zijn werk laat je nadenken over hoe je wordt wie je bent en hoe je in je eigen omgeving kleine en grote geschiedenissen kan onderzoeken en nieuwe verhalen en verbeeldingen daarvan kan maken. Een bezoek aan Ferhaal fan Fryslân is onderdeel van het programma.

Ter voorbereiding op het bezoek aan de tentoonstelling kan de korte 'artisttalk' van Petrit Halilaj bekeken worden, beschikbaar via de youtube-link (klik op de foto rechts van dit tekstblok). 

Info voor de leerkracht

We maken programma's die geschikt zijn voor alle leerjaren en leerniveaus, vanuit de leergebieden kunst & cultuur, mens & maatschappij. Neem contact met ons op als u een heel gerichte koppeling met het curriculum wilt.

Discipline
Beeldende vorming
Theater
Erfgoed
Multidisciplinair
Taal & Cultuur
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Bovenbouw
Onderbouw
Duur
75 minuten. In combinatie met de aanvullende workshop in ons atelier verdubbelt de tijd
Kosten per leerling
€ 5,00
Toelichting kosten
€ 5,- per leerling, in combinatie met een atelierprogramma: € 10,-
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Na binnenkomst wordt uw groep - als deze groter is dan 16 leerlingen - opgesplitst in twee groepen. Zij doen inhoudelijk hetzelfde programma, alleen in een andere volgorde. U mag een extra begeleider meenemen, als u dat fijn vindt. Voorafgaand aan het bezoek kan u gebruik maken van de suggesties ter voorbereiding. Deze zijn binnenkort op deze site te vinden.