Christoffel Bisschop

Placeholder

Mix & Match!

Christoffel Bisschop weet hoe verhalen vertellen met schilderijen werkt: in een bonte mix van mensen, kostuums en interieurs ontstaan nieuwe verhalen

Van 18 februari t/m 16 juli 2023 duikt het Fries Museum in het persoonlijke leven en de kunst van Christoffel Bisschop (1828-1904) en zijn Engelse echtgenote Kate Bisschop-Swift (1834-1928). Ook hun inspiratiebronnen, sociale omgeving en het werk van tijdgenoten komen aan bod. Leerlingen ontdekken hoe de Friese kunstenaar het verleden aangrijpt als grote inspiratie voor het heden, zijn heden van de 19de eeuw. In het bijzonder raakt Christoffel gefascineerd door het eigenwijze stadje Hindeloopen, waar twee eeuwen eerder een bijzondere mengelmoes van Hollandse en exotische huisinrichting en kleding populair was. Zelfs zo populair dat een opnieuw samengestelde Hindelooper Kamer als inzending naar de wereldtentoonstelling van 1881 ging als ’verhaal van Nederland’. Die mix & match die Bisschop toepast in zijn kunst en verzamelingen is aanstekelijk en gebruiken we als uitgangspunt voor het onderwijsprogramma. Leerlingen mixen & matchen het verleden tot heden en maken nieuwe verhalen, net als hij!

Info voor de leerkracht

We maken programma's die geschikt zijn voor alle leerjaren en leerniveaus, vanuit de leergebieden kunst & cultuur, mens & maatschappij. Neem contact met ons op als u een heel gerichte koppeling met het curriculum wilt.

Discipline
Beeldende vorming
Erfgoed
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Bovenbouw
Onderbouw
Duur
75 minuten. In combinatie met de aanvullende workshop in ons atelier verdubbelt de tijd
Kosten per leerling
€ 5,00
Toelichting kosten
€ 5,- per leerling, in combinatie met een atelierprogramma: € 10,-
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Na binnenkomst wordt uw groep - als deze groter is dan 16 leerlingen - opgesplitst in twee groepen. Zij doen inhoudelijk hetzelfde programma, alleen in een andere volgorde. U mag een extra begeleider meenemen, als u dat fijn vindt.  Voorafgaand aan het bezoek kan u gebruik maken van de suggesties ter voorbereiding. Deze zijn vanaf februari 2023 op deze site te vinden.