2 - Scenario, Scène, Shots en Storyboard - 4 S`en

Les 2 - Scenario, Scène, Shot en Storyboard 

Scenario is een boek/tekst waarin alle scènes worden beschreven. Elk scenario bestaat uit meerdere scènes en elke scène bestaat uit meerdere shots. Een Shot is een filmopname.  

Een storyboard is een soort stripverhaal, een reeks van tekeningen die aangeven waar de camera moet staan en wat en hoe wordt opgenomen. Je verbeeldt je verhaal.

Heb je je verhaal al opgeschreven? Beschrijf 1 scène uit je verhaal! Wat en waar gebeurd het allemaal, wie wat doet en wat zegt? (werkbrief)

Verbeeldt nu je scène, maak een storyboard! (werkbrief)

Matilda (1996)

Matilda (1996)

Kijk naar deze Scène van de film Matilda. Elke keer als de camera van plaats verandert is er een ander shot. Hoeveel shots zijn er in deze 'breakfast scene' van Matilda (1996) ?


Storyboard film

Bekijk het storyboard van Spiderman. Welke overeenkomsten zie je tussen het storyboard en het filmpje? Bijvoorbeeld: waar staat de video camera?

Storyboard tekenfilm/animatie

Bekijk het tekenfilmpje van COCO (2018) Zelfs voor een tekenfilm moet je een storyboard maken. Wat je ziet, is wat er van te voren op een storyboard getekend  is. 

Wil je nog een aantal bijzondere voorbeelden zien? 

Bekijk hieronder de Voortgezet Onderwijs voorbeelden.


VO - Storyboard & Scène 


Kijk naar deze scène van de Star Wars - Revenge of the sith (2005) Op het storyboard staan aanwijzingen voor de film crew. Bijvoorbeeld: Als er staat ZOOM IN dan betekent dat dat de cameraman/vrouw gaat inzoomen /dichterbij komt. Welke andere aanwijzingen zie je in het storyboard? Wat betekenen die?
Voortgezet Onderwijs & Look@Me! 

In de volgende scène zie je 1 heel lange shot. Zulke shots zijn ook genaamd "single take tracking shot". Het betekent dat de shot in 1 keer is opgenomen. Deze shot is 6 minuten lang.

Kijk goed naar de acteurs en de omgeving. Iedereen doet aan mee en alleen de hoofdrolspelers kijken recht in de camera. 

Uit hoeveel scènes en shots bestaat je filmpje?