Placeholder

Held uit Fryslân tijdens de Opstand

Als het over de Tachtigjarige Oorlog gaat, dan komt Fries stadhouder Willem Lodewijk (1560-1620) nauwelijks voor in jullie lesmethodes. Van zijn neef prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, lees je veel meer. Want was hij niet degene die het onverslaanbaar geachte machtige Spaanse leger versloeg?

Maar, Maurits werkte nauw samen met Willem Lodewijk, de Friese Vader des Vaderlands. Zonder de slimme militaire tactieken van Us Heit uit Leeuwarden, hadden de Nederlandse opstandelingen nooit zo succesvol kunnen zijn. En had de geboorte van Nederland nooit plaats kunnen vinden.

Tijdens dit afwisselende programma maken de leerlingen kennis met Willem Lodewijk. En ontmoeten ze ook de vrouw waar hij verliefd op was: Anna van Oranje. Zij was de zus van Maurits en de dochter van Willem van Oranje. Daarnaast ontdekken de leerlingen meer over de Nederlandse vrijheidsstrijd. En wat dit voor gevolgen had voor gewone mensen, zoals de Friezen.

De activiteiten zijn ervaringsgericht en zorgen voor een unieke belevenis voor jouw leerlingen!

 

 

Info voor de leerkracht

Uiterlijk 2 maanden voor het geplande bezoek in okt-nov 2020, zullen hier downloads te vinden zijn. Daarin staat meer informatie over het bezoek. Maar ook tips voor een voorbereidings- en verwerkingsles in de klas.

Doelgroep
Groep 7
Groep 8
Duur
1½ uur