Other.Worldly (t.v.v. Haute Bordure)

Placeholder

Reis door wonderlijke onderwaterwerelden

Tijdens het bezoek aan Other.Worldly ontdekken leerlingen de verhalen die kunstenaars in beelden vertellen over de wonderlijke onderwaterwereld. Zoveel kunstenaars, zoveel verschillende onderwaterwerelden! Ze zien tekeningen (zelfs op de vloer van het museum!), beelden die bewegen of hangen aan het plafond, foto’s, schilderijen,  collages, installaties en videowerken. Er is alle ruimte om hardop na te denken over vragen als: ‘Van wie is de zee eigenlijk, van de mensen of de dieren?’ of ‘Als de zee geen einde heeft, heeft-ie dan ook geen begin?’ Ook wordt er getekend, verhalen bedacht, heel veel gekeken en hardop nagedacht. We nodigen alle kinderen uit op school hun eigen onderwaterwereld te maken, in de eigen klas, of misschien zelfs door de hele school! Foto’s of video’s hiervan mogen uiteraard online gedeeld, graag met #otherworldly en #friesmuseum. Veel kijk- en maakplezier!

Info voor de leerkracht

Op school kunnen de twee verhalen van Toon Tellegen (zie bij de downloads) vooraf worden voorgelezen, om alvast in een filosofische setting met de kinderen te praten over het leven onderwater. Zouden zij bijvoorbeeld een brief willen schrijven aan de narwal? Of maken ze een tekening over hoe de potvis danst op het strand?

Bekijk ook samen de website https://neal.fun/deep-sea/ waar je steeds dieper kan duiken in de oceaan en ontdekken welke waterdieren op welke diepte leven. Kunnen de kinderen er een dier bij verzinnen? Vast! Dit is ook een fijne beeldende verwerking na het museumbezoek. Het biedt de mogelijkheid om met alle kinderen samen in de klas een complete onderwaterwereld te creëren en het hele lokaal als een diepzee of aquarium te beschouwen.

Zijn er leerlingen die nog verder de diepte in willen, maak dan gebruik van de themacollectie die dbieb speciaal heeft samengesteld bij de tentoonstelling. Volg deze link om die te bestellen: https://dbieb-edu.op-shop.nl/25/themacollectie-other-wordly

Info voor de ouders

Vanwege de aangescherpte Corona-maatregelen, kan er naast de leerkracht nog één volwassene mee bij het programma in het museum. Overlegt u onderling wie er mee komt? Als u meekomt, vinden we het fijn als u helpt bij het museumbezoek. De museumdocent geeft u aanwijzingen.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Duur
75 minuten
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Na een gezamenlijke start wordt de groep in tweeën gesplitst. Denkt u alvast na over de verdeling? En neemt u iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft? Naast de leerkracht kan er vanwege de aangescherpte Corona-maatregelen maximaal één extra volwassene mee met het museumprogramma. ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Als het volgens de op het moment van uw geplande bezoek geldende RIVM-adviezen niet mogelijk is het museum te bezoeken, dan zorgen wij op het geplande moment voor een alternatief programma in de vorm van een museum-op-school-programma, verzorgd door twee museumdocenten. Neemt u uiterlijk twee weken voorafgaand aan het geplande bezoek contact met ons en uw cultuurcoach op als dat voor u of uw school speelt? We vinden samen met u graag de beste oplossing.