Tijdens het bezoek aan Other.Worldly ontdekken leerlingen de verhalen die kunstenaars in beelden vertellen over de wonderlijke onderwaterwereld. Zoveel kunstenaars, zoveel verschillende onderwaterwerelden! Ze zien tekeningen (zelfs op de vloer van het museum!), beelden die bewegen of hangen aan het plafond, foto’s, schilderijen, collages, installaties en videowerken. Er is alle ruimte om hardop na te denken over vragen als: ‘Van wie is de zee eigenlijk, van de mensen of de dieren?’ of ‘Als de zee geen einde heeft, heeft-ie dan ook geen begin?’ Ook wordt er getekend, verhalen bedacht, heel veel gekeken en hardop nagedacht. We nodigen alle kinderen uit op school hun eigen onderwaterwereld te maken, in de eigen klas, of misschien zelfs door de hele school! Foto’s of video’s hiervan mogen uiteraard online gedeeld, graag met #otherworldly en #friesmuseum. Veel kijk- en maakplezier!
Info voor de leerkrachtOp school kunnen de twee verhalen van Toon Tellegen (zie bij de downloads) vooraf worden voorgelezen, om alvast in een filosofische setting met de kinderen te praten over het leven onderwater. Zouden zij bijvoorbeeld een brief willen schrijven aan de narwal? Of maken ze een tekening over hoe de potvis danst op het strand?
Bekijk ook samen de website https://neal.fun/deep-sea/ waar je steeds dieper kan duiken in de oceaan en ontdekken welke waterdieren op welke diepte leven. Kunnen de kinderen er een dier bij verzinnen? Vast! Dit is ook een fijne beeldende verwerking na het museumbezoek. Het biedt de mogelijkheid om met alle kinderen samen in de klas een complete onderwaterwereld te creëren en het hele lokaal als een diepzee of aquarium te beschouwen.
Zijn er leerlingen die nog verder de diepte in willen, maak dan gebruik van de themacollectie die dbieb speciaal heeft samengesteld bij de tentoonstelling. Volg deze link om die te bestellen: https://dbieb-edu.op-shop.nl/25/themacollectie-other-wordly
Info voor de oudersVanwege de aangescherpte Corona-maatregelen, kan er naast de leerkracht nog één volwassene mee bij het programma in het museum. Overlegt u onderling wie er mee komt? Als u meekomt, vinden we het fijn als u helpt bij het museumbezoek. De museumdocent geeft u aanwijzingen.