Placeholder

Prinses Marijke viert Feest!

Prinses Marijke stuurt een speciale uitnodiging naar de klas. Een uitnodiging om feest te komen vieren!

Prinses Marijke heeft een prachtige en feestelijke verzameling van keramiek: oud en nieuw, kleurig en glanzend. Het hele museumpaleis staat vol feestelijk gedekte tafels met keramiek. Samen met Lode Lakei neemt Prinses Marijke de kinderen mee op een verrassende, theatrale reis langs veel verschillende feesten.

Ze vraagt zich af welke feesten uit allerlei culturen er allemaal te vieren zijn. Welke ken jij? En weet je ook hóe we die vieren? En is dat overal op aarde hetzelfde? Het avontuur begint al op school met de brief van de prinses.

Info voor de leerkracht

Voorbereiding in de klas

1. Lees de uitnodigingsbrief van prinses Marijke voor.

2. In de brief vraagt Lode Lakei of de kinderen een cadeau mee willen nemen voor Prinses Marijke: een petitfour van klei. Eén petitfour per klas is voldoende.

Bij ‘links en downloads’ kun je een bouwplaat vinden van een geschenkdoosje om de petitfour in te doen. Mocht je zelf een ander idee hebben dan mag dit uiteraard ook!

3. Bekijk en beluister het Feest-lied van prinses Marijke. Alle feesten komen alvast in vogelvlucht voorbij. De link naar het filmpje staat bij ‘links en downloads’ en hier: https://youtu.be/eP8SU9Ks_5M 

4. Bekijk samen met de kinderen het animatiefilmpje: Hoe begroet ik de prinses? een dag voordat ze het museumpaleis bezoeken. Laat ze alvast even oefenen. Je kunt de animatie vinden bij ‘links en downloads’ en hier: https://youtu.be/u5g_vTBAbH0   

Let op! Tijdens hun bezoek proeven de kinderen zoete en zoute popcorn. Is een van de leerlingen allergisch voor maïs? Geef dat dan tijdens het museumbezoek aan bij Prinses Marijke.

In het museum
Na een gezamenlijke start wordt de groep gesplitst in twee delen. Denk je vast na over de verdeling? En neem je iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft? Maximaal 4 personen.

De kinderen mogen uiteraard feestelijk verkleed op bezoek komen. 

Wil je nog meer ontdekken over Feest vieren. Kijk dan op Weet wat je viert - Ontdek alles over de feestdagen

Doelgroep
Groep 1
Groep 2
Duur
60 minuten
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Lode Lakei wacht jullie op in de tuin van Keramiekmuseum Princessehof, vanaf de Groeneweg.