Altijd kunst in Arcadia

Placeholder

Een kleine grote reis door kunst en natuur

Overal en altijd is in het Fries Museum kunst te zien. Oud en modern, groot en klein, veelkleurig of bescheiden, door kunstenaars gemaakt om je een bijzondere blik op de wereld te geven. Tijdens het museumbezoek kijken de leerlingen zich rijk en ontdekken dat iedereen anders kijkt. De vele verschillende kunstwerken nodigen uit om verbanden te leggen met hun eigen belevingswereld. Allerlei nieuwe begrippen krijgen een plekje. Intensief beleven door te kijken, vertellen, bewegen, tekenen, onderzoeken, samenwerken en vrij associëren geeft de kinderen een schat aan nieuwe begrippen en een weidse blik op de wereld om hen heen. We kijken in het bijzonder naar kunstwerken waarin de natuur een belangrijke rol speelt, door het materiaal waarvan iets is gemaakt, of juist de voorstelling die er te zien is, bijvoorbeeld een landschap, een droomlandschap, een Arcadia.

Die wereld van kunst in het museum wordt nog een beetje mooier door een wandeling in Bosk, het wandelende bos dat in de lente en zomer van 2022 Leeuwarden een stukje groener maakt. Voor of na het museumbezoek neemt de museumdocent de kinderen mee naar de plek waar Bosk op dat moment is en laat ze daar ook op onderzoek gaan. Wat maakt een bos een bos? En hoe zouden de bomen het vinden dat ze een wandeling maken door de stad? Zouden ze heimwee hebben naar de plek waar ze zijn opgegroeid? En wie reizen er met hen mee? Vogels, muizen, bijen, mieren?

We verbinden beide werelden van verbeelding op een speelse en verhalende manier met elkaar en openen zo hopelijk een woud van verwondering waarin de kinderen eindeloos ontdekkingen blijven doen en zelf tot verbeelding komen.

Info voor de leerkracht

Het museumbezoek kan op school voorbereid worden door kinderen alvast een aantal opdrachten te geven. Suggesties daarvoor stellen we beschikbaar via de downloads hiernaast. In het voorjaar van 2022 is alles beschikbaar.

Info voor de ouders

We vinden het fijn als u helpt bij het museumbezoek. Volgt u de aanwijzingen en van de museumdocent goed op?

Doelgroep
Groep 3
Groep 4
Duur
75 minuten
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Na een gezamenlijke start wordt de groep in tweeën gesplitst. Denkt u alvast na over de verdeling? En neemt u iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft? Als het volgens de op het moment van uw geplande bezoek geldende RIVM-adviezen niet mogelijk zijn het museum te bezoeken, dan zorgen wij voor een alternatief programma, online of in de vorm van een museum-op-school-programma door een museumdocent. Neemt u contact met ons op als dat voor u speelt? We vinden samen met u graag de beste oplossing.