Wol is een waardevolle grondstof, je kunt er vanalles mee maken. Hoe voelt wol eigenlijk, en wat kan je er dan van maken? Ervaar het zelf!
Wol is een waardevolle grondstof. Vaak gaat wol als afval naar China, dit is natuurlijk zonde. Daarom bedacht Pleed het community project; Leeuwarder dekens van Leeuwarder wol.
Er zijn 240 schapen in de schaapskudde in Leeuwarden. Ze grazen op groene terreinen in en om de stad. De herder is Sam Westra. Zijn schapen zijn Drentse heideschapen, Schoonebekers en Allegaartjes.
De les bestaat uit 2 delen:
Deel 1: wol (ca. 1 uur)
Wol komt van het schaap. Schapen leven in een kudde en er wordt op ze gepast door een herder. Het goede van schapen is dat ze gras maaien én wol geven. Van wol kun je allemaal dingen maken, zoals een deken, sokken of een trui. Het is heel lekker warm.
Wat gaan we doen?
We voelen aan de wol, we voelen aan gekaarde wol en bekijken de gereedschappen. We trekken aan de draadjes en voelen het verschil met losse wol. Dan gaan we zelf weven.
Deel 2: duurzaamheid (0,5 uur)
De meeste van onze kleren komen van heel ver. Dat was vroeger niet zo. Toen maakten we onze kleren in de buurt en gebruikten we daarvoor spullen van uit de buurt. Nu komen ze met een grote boot van de andere kant van de wereld en zijn ze gemaakt van spullen die je niet zo goed voor het milieu.
Wat gaan we doen?
We voelen het verschil tussen wol en verschillende kunststoffen. We zien hoe je een draad maakt van wol op een echt spinnewiel. Iedereen voelt zelf het verschil tussen een pluk losse wol en een zelfgedraaide draad. Daarmee gaan we verder weven. Aan het eind van de les is ieders lapje klaar en heeft iedereen een mini-pleed om mee naar huis te nemen.
Info voor de leerkrachtHuidig rooster wordt vervalt i.v.m. Corona. De activiteit wordt verzet naar het voorjaar van 2021!
Graag leerkracht aanwezig voor het begeleiden van de groep en assisteren van kinderen bij evt weef-vragen (draadjes in de knoop etc)
Ik houd 1,5 m afstand van de kinderen ivm risico in mijn privé-omgeving.