Adje ‘Kijk eens wat ik kan’

Wat is project Adje?                                                                                                                          

Het project Adje heeft als thema : ‘Kijk eens wat ik kan!’ en  wordt georganiseerd door Kunstkade Leeuwarden. De methodiek van Adje heeft tot doel om kinderen en jongeren te verbinden met kunst en cultuur en hen uit te dagen om te laten zien wat zij kunnen. Ieder kind kan uiteindelijk met zijn of haar talent uitblinken op het podium. Het project wordt feestelijk afgesloten met een festival op vrijdag 29 mei 2020 in het Cambuur Stadion in Leeuwarden. De Adje methodiek bleek tijdens LF2018 succesvol en wordt daarom voorgezet in schooljaar 2019-2020.

 

Voor wie is Adje? 

Project Adje is gericht op kinderen van groep 5/6 van het primair onderwijs en op jongeren in de wijken van Leeuwarden. Adje ‘Kijk eens wat ik kan!’ is onderdeel van het KunstmenuPLUS. De eerste editie was een groot succes. Alle basisscholen deden mee met duizenden kinderen. Ze maakten onder meer een film, voorstelling of presentatie. Bij project Adje staat het kind centraal. De leerlingen krijgen de kans om boven zichzelf uit te stijgen en hun kwaliteiten op een groter podium te laten zien. 

 

Circus 2.0 vormt het hart van project Adje

Door middel van een verhalende en theatrale vorm van circus kunnen kinderen aan de slag binnen verschillende disciplines. Denk aan muziek, theater, verhalen, acrobatiek, breakdance of freerunning. Ze maken uiteindelijk een eigen voorstelling. De kinderen worden van begin tot eind betrokken in het proces; van concept tot uitvoering. Waarbij ze uiteindelijk vol trots op de bühne staan: ‘Kijk eens wat ik kan!’ Adje heeft tot doel om kinderen boven zichzelf uit te laten stijgen en hun creativiteit en zelfvertrouwen te vergroten.

 

Project Adje bestaat uit de volgende elementen:

    • Adje op school: 11 basisscholen doen mee, ze maken een voorstelling met verschillende disciplines. Kinderen mogen zelf kiezen wat ze willen laten zien.

    • Festival: Het project wordt feestelijk afgesloten in het Cambuur Stadion op 29 mei 2020, met alle scholen die dat willen.

    • Orkest: Er is een Adje orkest met ruim 60 kinderen die al enige tijd een muziekinstrument bespelen. Ze treden op tijdens festivals.

    • Meesterklas: Dit is een multidisciplinair project waarbij kinderen de mogelijkheid krijgen om meer te leren en zich te verdiepen.

 

Aanmelden Adje-Orkest

Het Adje Orkest is een gelegenheidsorkest voor kinderen die minimaal 1 jaar een instrument spelen. Zangers zijn ook van harte welkom! Aanmelden kan in februari. Instuderen vindt plaats onder begeleiding van de eigen muziekdocent. Er zijn vervolgens 3 repetities in maart, april en mei. Het Adje Orkest treedt op tijdens het Adje Festival in het Cambuurstadion, het Fries Straatfestival, een Mooie Zondag, bij CityProms en wat er nog meer mogelijk is. Dit alles onder voorbehoud.  

Wil je je nu al aanmelden? Dat kan met een mailtje naar Wietske Zoethout (wzoethout@gmail.com). Je komt dan op de mailinglijst. Let op! Echt opgeven doe je in februari, als ook alle repetitie- en speeldata bekend zijn.

 

Adje ‘Kijk eens wat ik kan’ in schooljaar 2019-2020

In schooljaar 2019-2020 start Adje op 11 scholen in de Gemeente Leeuwarden. Het project krijgt dan een vervolg in de scholen en in twee wijken met jongeren: Cambuursterhoek / Tjerkhiddes en Bilgaard/Vrijheidswijk. Twee professionals gaan aan het werk met 25 meiden in de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk, in het najaar 2019 start Cambuursterhoek/Tjerkhiddes.

 

Hoe wordt Adje naar de scholen gebracht?

Cultuurcoaches van Kunstkade  brengen het project naar de scholen. De Adje methodiek is zo ingericht dat er per school gewerkt wordt met een team aan professionals.

 

Meer informatie 

Project Circus Adje en Adje Orkest: projectleider Sabine de Jong via sabine.dejong@kunstkade.nl of 06 13 008 850.

Bekijk de Adje Facebookpagina voor het laatste nieuws.