Mottainai

Placeholder

Reduce, reuse, recycle and respect; laat zien met kleding wie je bent en waar je voor staat.

Hoe denk je over duurzaamheid in de kledingindustrie? Laatste mode of maak je een bewuste keuze? We duiken in de wereld van ‘Visible Mending’.

Deze workshop staat in het teken van het Japanse begrip ‘Mottainai’. Mottainai gaat over het respect voor je eigen spullen en het gevoel van spijt wat je kunt hebben bij verspilling. 

In Japan heeft het begrip ‘visible mending’ of in het Nederlands ‘zichtbaar repareren’ al een hele geschiedenis waarbij Sashiko het meest bekend is. Sashiko staat voor de kleine steekjes waarmee je kleding zichtbaar repareert. 

Workshop 1 uur: De leerlingen maken kennis met de basis van de Sashiko techniek en vrij-borduren en kunnen deze technieken naar eigen invulling en idee toepassen op eigen meegebrachte kleding/jeans. 

Workshop 2 uur: De leerlingen maken kennis met de basis van de Sashiko techniek, vrij-borduren, het maken van patches en het bedrukken van textiel met eigen stempels eveneens op eigen meegebrachte kleding/jeans. 

Tijdens de workshop gaan we in gesprek met elkaar over wat de leerlingen belangrijk vinden ...de laatste mode of een bewuste keuze. Of kan het ook samengaan?

Info voor de leerkracht

De doelgroep is  onder- en/of bovenbouw, jongeren met interesse in textiele werkvormen en mode. De datum voor het volgen van een workshop is in overleg. De workshop zal plaatsvinden op school en niet op eigen locatie. En ook de duur van de worskhop (keuze uit 1 of 2 uur) is in overleg. Materiaalkosten zijn niet inclusief maar in overleg kijken we naar de mogelijkheden en kosten. 

Info voor de ouders

Met deze workshop gaan we aan de slag met eigen kleding. Het is dus goed om van te voren thuis te kijken naar kleding (bij voorkeur van jeansstof) die kan worden gebruikt voor de workshop. Heb je nog een oud spijkerjasje liggen wat wel een nieuwe look kan gebruiken? Of een broek met een enorm gat erin dat nodig gerepareerd moet worden omdat het je favoriete kledingstuk is? Neem de kleding mee naar school. Ik zorg ook voor proeflapjes dus als het echt niet lukt om iets te vinden thuis, geen nood!

Daarnaast probeer ik de worskhop zoveel mogelijk af te stemmen op de doelgroep ook qua materiaalgebruik, is er iets waar ik om moet denken? Neem dan gerust even contact met me op!

Discipline
Beeldende vorming
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Bovenbouw
Onderbouw
Duur
Keuze uit 1 of 2 uur
Kosten per groep
€ 50,00
Toelichting kosten
De kosten van de workshop zijn €50 euro per uur exclusief materiaal.
Maximaal groepsgrootte
10 facultatief