Placeholder

Ken je hoofdstad

Spoedcursus Leeuwarder erfgoed

Een typerende Liwwadder uitspraak is: Ut is niks, ut wudt niks en ut sal oek nooit wat wurde. Maar verandering lijkt in aantocht! Met Culturele Hoofdstad 2018 stond Leeuwarden in de schijnwerpers.  En zelfs de meest pessimistische Leeuwarder moet toegeven dat de gemeente toch wel veel te bieden heeft.

Maar, hoeveel weten de leerlingen eigenlijk af van het verleden van Leeuwarden? En weten ze zeker, dat het ook werkelijk zo is gebeurd? Hoe zit het nou precies met de herkomst van de naam Leeuwarden, het stadswapen met leeuw, de scheve Oldehove, het logo van SC Cambuur of die rare heuveltjes in het centrum van de Friese hoofdstad? Een korte introductie in het Historisch Centrum Leeuwarden (HCL) geeft antwoord op deze vragen.

Leerlingen verbazen en verwonderen zich, of knikken instemmend omdat ze gelijk hebben. De afronding is een bliksembezoek aan de Oldehove, om ‘oans stadsje’ van grote (….) hoogte te bewonderen. Eenmaal veilig terug op de begane grond, kijken de leerlingen met heel andere ogen naar hun hoofdstad van Fryslân.

Info voor de leerkracht

Ook beschikbaar in Engels en daarmee geschikt voor internationale uitwisselingen.

Discipline
Erfgoed
Type onderwijs
HAVO
VWO
Gymnasium
VMBO
Speciaal Onderwijs
Doelgroep
Bovenbouw
Onderbouw
Duur
1 uur
Kosten per groep
€ 64,63
Maximaal groepsgrootte
1 klas