Wij vikingen

Placeholder

ga je mee op viking?

Met de tentoonstelling Wij Vikingen werpt het Fries Museum het clichébeeld van Vikingen omver. Veel meer dan een volksstam, was ‘viking’ een cultuur in het hele Noordzeegebied. Vikingen was eigenlijk een werkwoord: op viking gaan was zoiets als op rooftocht gaan. En dat deden de inwoners van Frisia ook. Wij Vikingen is een spannende tocht die je van herkenning naar verschrikking meevoert en je zo confronteert met de vraag: zou jij ook vikingen?

Samen met een museumdocent gaan de leerlingen op ontdekkingstocht naar de levenswijze van Vikingen en de inwoners van Frisia. Niet alleen de plunderingen van de Vikingen in Frisia komen aan bod, ook wordt duidelijk dat de inwoners van Frisia en Vikingen veel met elkaar gemeen hadden. Aan de hand van verschillende opdrachten en een handelsspel komen de leerlingen steeds meer te weten over de overeenkomsten tussen de bewoners van het Noordzeegebied. In de laatste zaal gaan de leerlingen op zoek naar hun eigen schat. Na een groepsfoto als Viking, bespreken we tot slot de vragen: ga je mee op viking? Of blijf je wonen in Frisia?

Het museumbezoek is een interactieve ontmoeting met nieuwsgierig makende archeologische vondsten, vikingschatten, een ‘echt’ Vikingschip en verhalen die de tijd van de Vikingen dichtbij de leerlingen brengen.

Vanaf  19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020 is de tentoonstelling Wij Vikingen in het Fries Museum.

Bezoek aan Wij Vikingen wordt gecombineerd met de theatervoorstelling Duik in het diepe in het Keramiekmuseum Princessehof.

Info voor de leerkracht

Let op! Bezoek aan Wij Vikingen in het Fries Museum wordt gecombineerd met theatervoorstelling door Gezonken Schatten in het Keramiekmuseum Princessehof. Deze voorstelling is gemaakt in samenwerking met Tryater. Dit betekent dat jouw groep in Fries Museum begint of eindigt. Ter begeleiding loopt een van onze museumdocenten loopt mee om de leerlingen van locatie naar locatie te brengen. Ieder groep krijgt voorafgaand aan het museumbezoek per post een koker toe gestuurd met daarin begeleidende brief, voorleesverhaal De ketting van de viking, poster kijkplaat terpenlandschap 870 jaar na Chr. en kijkwijzer en de posters van Wij Vikingen en Gezonken Schatten. De handleiding voor de leerkracht vindt uw als download.

Info voor de ouders

Let op! de groep begint in Fries Museum of Keramiekmuseum Princessehof en eindigt op de andere locatie. Houdt hier rekening mee wat betreft het vervoer. Per 15 leerlingen vragen we om minimaal 1 begeleider en max 2 begeleiders mee te nemen. Dus wanneer een groep met 25 leerlingen komt kunnen er max 4 begeleiders mee. Dit ook in verband met de theatervoorstelling in PH.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Duur
75
Maximaal groepsgrootte
30