Ús Heit en Anna van Oranje

Placeholder

Fryslân tijdens de Opstand

Als het over de Tachtigjarige Oorlog gaat, dan komt Fries stadhouder Willem Lodewijk (1560-1620) nauwelijks voor in jullie lesmethode. Van zijn neef prins Maurits, zoon van Willem van Oranje, lees je veel meer. Want was hij niet degene die het onverslaanbaar geachte machtige Spaanse leger versloeg?

Maar, Maurits werkte nauw samen met Willem Lodewijk, de Friese Vader des Vaderlands. Zonder de slimme militaire tactieken van Ús Heit uit Leeuwarden, hadden de Nederlandse opstandelingen nooit zo succesvol kunnen zijn. En had de geboorte van Nederland nooit plaats kunnen vinden.

Tijdens dit afwisselende programma maken de leerlingen kennis met Willem Lodewijk. En ze ontmoeten ook de vrouw waar hij verliefd op was: Anna van Oranje. Zij was de zus van Maurits en de dochter van Willem van Oranje. Daarnaast ontdekken de leerlingen meer over de Nederlandse vrijheidsstrijd. En wat dit voor gevolgen had voor Willem Lodewijk en Anna persoonlijk en voor de Friezen in het algemeen.

Info voor de leerkracht

  • DOOR EEN STORING OP ONS VIMEO KANAAL ZIJN SOMMIGE FILMPJES DAAR NIET TOEGANKELIJK. DAAROM IS DE HANDLEIDING NU AANGEPAST MET LINKS NAAR ONS YOUTUBE-KANAAL. DEZE WERKEN WEL!
  • Bij Downloads staat de handleiding: Ús Heit en Anna - Info voor leerkrachten. Lees het voor meer informatie over het bezoek. Er staan ook tips in voor een voorbereidingsles in de klas.
  • Helaas kunnen data en tijdstippen in het rooster niet worden geruild. De strakke programmering, in samenhang met werkzaamheden elders van de ingehuurde acteurs, laat dit niet toe.
  • Tijdens het programma houden de acteurs rekening met de RIVM-maatregelen. Ze houden afstand tot leerlingen en leerkrachten en delen niets uit.

Doelgroep
Groep 7
Groep 8
Duur
1½ uur
Opmerkingen
Het theatrale programma is ervaringsgericht en zorgt voor een unieke belevenis voor de leerlingen.