NatuurLeukeSchatten

Placeholder

verborgen schatten in het Natuurmuseum Fryslân

Zoals zoveel natuurmusea is ook het Natuurmuseum Fryslân ontstaan uit een verzameling. Gerrit Bosch, beter bekend als Fûgeltsje Bosch riep in 1923 alle natuurliefhebbers in Friesland op om zich in te zetten voor de oprichting van een Natuurhistorisch museum. Zijn eigen collectie van ‘ongeveer 150 opgezette vogels, 100 vogelhuiden en enkele zoogdieren’ was het begin van het Natuurmuseum. 

Het Natuurmuseum Fryslân heeft nu duizenden opgezette dieren en andere voorwerpen. Van heel klein, zodat je ze nauwelijks kunt zien, tot heel groot. Kasten vol.

Ze worden zorgvuldig in een depot bewaard, want we willen ze nog heel lang goed houden. We zorgen voor de goede temperatuur en juiste luchtvochtigheid. Op labels en op de computer houden we bij waar de dieren gevonden zijn, wanneer en door wie. Ieder dier krijgt een speciaal nummer zodat we altijd alles terug kunnen vinden.

Dit zijn de verborgen schatten van het museum.

Tijdens het schoolprogramma worden de leerlingen ontvangen in het 19e eeuwse Weeshuisschooltje. De museummedewerker vertelt iets over de geschiedenis en over de oudste, zeldzaamste en bijzonderste schat van het museum. Daarna gaan de leerlingen op zoek naar hun eigen museumschat.

Info voor de leerkracht

Het onderwerp in het Natuurmuseum is verzamelen van bijzondere schatten. Op school kan het onderwerp over eigen verzamelingen gaan. Bekijk de voorbereidende en verwerkende les suggesties. Het is gewenst dat er voldoende begeleiders mee komen, minimaal 1 begeleider op 6 leerlingen.

Doelgroep
Groep 3
Groep 4
Duur
90 minuten
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Mocht u de fruithap of lunch in het museum willen laten plaats vinden, neem dan even contact op met het museum.