Placeholder

Van staatsie tot selfie

Sinds mensenheugenis tot en met vandaag maken mensen portretten: afbeeldingen van andere mensen of zichzelf. Vanaf 11 september 2021 t/m 9 januari 2022 logeren bijzondere portretten uit de collectie van de National Portrait Gallery in het Fries Museum, aangevuld met portretten uit onze eigen collectie. Leerlingen ontdekken in Icons verhalen over hoe mensen van vroeger tot nu laten zien wie ze zijn, of hoe ze zouden willen overkomen. Ze maken kennis met veel verschillende mensen, ontdekken verhalen achter de geportretteerden en ook van de makers van deze bijna honderd schilderijen, foto’s, beelden, prenten en tekeningen. Bijvoorbeeld de Engelse Koningin Elisabeth I, zij liet zich in 1575 portretteren in een rijk versierde jurk waar kleermakers maanden aan gewerkt moeten hebben. Ook draagt ze dure sieraden om haar macht en rijkdom te laten zien. Ze wil indruk maken! De schilder die de opdracht kreeg om haar te portretteren, heeft daar veel tijd aan besteed. Want als je je liet portretteren, dan moest het bijzonder worden. Hoe maken we nu meestal portretten? Staan er op de kast in huis bijvoorbeeld foto’s van je familie? Of een schoolfoto? Heeft iedereen netjes geposeerd of zijn het gewoon gezellige foto’s en heeft iedereen alledaagse kleren aan? Alleen dat al is een groot verschil met honderden jaren geleden: nu maak je – klik! - een foto, toen werkte een kunstenaar maanden aan één portret. Toch zijn portretten van nu, ook al lijken ze misschien eenvoudiger gemaakt, soms net zo indrukwekkend als het schilderij van Koningin Elisabeth. Natuurlijk wordt er tijdens het bezoek flink geëxperimenteerd en actief onderzoek gedaan: ze kijken zich rijk!

Info voor de leerkracht

Een fijne voorbereiding van het bezoek is: meedoen aan de Kinderboekenweek! Van ‘Worden wat je wil’ naar laten zien wat je wilt worden en kijken hoe anderen dat laten zien in een (zelf)portret in de tentoonstelling Icons.

Naast het bezoek aan het museum, verzorgen museumdocenten een week na het bezoek een beeldende gastles bij u in de klas. Voor dat onderdeel is een aparte pagina aangemaakt op Schoolkade. Op die pagina doen we nog meer suggesties voor beeldende opdrachten rondom portretten, als uw leerlingen er geen genoeg van kunnen krijgen.

Info voor de ouders

LET OP:

Helaas kan in verband met de aangescherpte Corona-maatregelen niet meer dan één ouder mee tijdens het bezoek aan Icons (naast de leerkracht). Onze excuses daarvoor. Die ouder vragen we om na de verdeling van de groep in tweeën bij de andere helft van de groep te blijven. We vinden het fijn als u helpt bij het museumbezoek. Volgt u de aanwijzingen van de museumdocent goed op?

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Duur
75 minuten
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
Na een gezamenlijke start wordt de groep in tweeën gesplitst. Denkt u alvast na over de verdeling? En neemt u niet meer dan één iemand extra mee die bij de andere helft van de groep blijft? Bij voorbaat dank!