Rembrandt en Saskia

Placeholder

Trouwen in de gouden eeuw

Leerlingen krijgen een beeld van verliefdheid, verloving en de trouwdag in de Gouden Eeuw door de ogen van Rembrandt en Saskia.

Als meest beroemde Friese bruidspaar ooit zijn Rembrandt en Saskia de rode draad in de tentoonstelling Rembrandt en Saskia, liefde in de Gouden Eeuw. In 1634 trouwt Rembrandt van Rijn in Friesland met Saskia Uylenburgh, de eerste liefde van zijn leven. Saske, zoals haar Friese doopnaam luidt, is geboren in Leeuwarden en groeit daar ook op. De schilder leert haar in 1633 kennen wanneer Saskia een bezoek brengt aan haar neef Hendrick Uylenburgh in Amsterdam. Uylenburgh is op dat moment Rembrandts kunsthandelaar en mogelijk is hij degene, die een gouden toekomst voor het paar in het verschiet ziet. 

Aan de hand van schilderijen van Rembrandt en zijn tijdgenoten en veel verschillende voorwerpen zoals huwelijkscadeaus uit de 17de eeuw, krijgen leerlingen een beeld van verliefdheid, verloving en de trouwdag in de Gouden Eeuw, van hofmakerij tot testament. Prachtige cadeaus van zilver en zijde, bruidshandschoenen, spiegels en knottedoosjes, trouwpenningen, ringen en chatelaines zijn er te zien, maar ook romantische huwelijksgedichten en muziek horen erbij.

Het huwelijk in de 17de eeuw werd soms wel gedurende een aantal dagen gevierd, met alle festiviteiten die daarbij horen. Op de schilderijen zijn volwassenen en ook kinderen volgens de laatste mode uit die tijd gekleed. Wat dragen de bruiloftsgasten en hoe kleden de kinderen zich voor zo’n groot feest? Wat willen de schilders uit de Gouden Eeuw ons eigenlijk vertellen over misschien wel het belangrijkste moment in het leven? Welke symbolen gebruiken ze? En welke symbolen gebruiken we nu? Waar komen al die mooie cadeaus en objecten vandaan? Wie konden zo’n huwelijksfeest met zoveel pracht en praal vieren?  

De leerlingen leren niet alleen kijken naar schilderijen en objecten, maar ook creatief en kritisch denken, leven mee met Rembrandt en Saskia, maken kennis met prachtige objecten en de mooiste cadeaus die je in de 17de eeuw elkaar gaf voor die bijzondere dag. Ze leren reflecteren op het werk van kunstenaars uit de Gouden Eeuw en komen met elkaar in gesprek over liefde en verliefd zijn, over trouwen en houden van, over hoogtepunten en dieptepunten in het leven, toen en ook nu.

Info voor de leerkracht

Meer informatie is bij aanvang van het schooljaar beschikbaar.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Duur
75 minuten
Maximaal groepsgrootte
30