Poëziepaleis Leeuwarden

Placeholder

De Kinderdichter is een jonge dichter tussen de 10 en 12 jaar die in de gemeente Leeuwarden de poëzie representeert die door en voor kinderen wordt gemaakt. Hij of zij zal een jaar lang deze functie vervullen door middel van optredens en door eens per kwartaal een gedicht te schrijven. Vanuit het Poëziepaleis wordt hij of zij begeleid door de Stadsdichter. Maar eerst moet de Kinderdichter gekozen worden!

De start is dat professionele dichters in de klas komen om een workshop te geven: een introductie in de wereld van de poëzie. Tijdens deze workshop schrijven de leerlingen een eigen gedicht. 

De geschreven gedichten worden aan het eind van de workshop verzameld om vervolgens te kijken wie de finalisten zijn. Deze finalisten krijgen de opdracht om nog een tweede gedicht te schrijven. Tijdens de feestelijke finale (vanwege Corona verzet naar 2021) zullen de finalisten van alle deelnemende scholen, hun twee gedichten voordragen voor publiek. Een vakkundige jury zal vervolgens bepalen wie dè Kinderdichter van Leeuwarden wordt. 

Extra leuk: Kunstkade heeft een verbinding gemaakt met de graffity kunstenaars van Writer’s Block. De mensen van dit collectief geven in dezelfde periode workshops graffity op de scholen. De beste kinderen helpen mee om het winnende gedicht op een Leeuwarder muur te spuiten. Vier groepen mogen dit project kiezen samen met het graffitiproject van Writer’s Block (zie hieronder). Dit geldt dan als 1 KunstmenuPLUS activiteit.

Info voor de leerkracht

Planning workshops: september - november 2020. Finale in 2021. Deze activiteit past goed bij de kinderboekenweek. 

Maximaal 10 groepen. 

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Groep 7
Groep 8
Duur
1,5 uur
Maximaal groepsgrootte
30
Opmerkingen
De Kinderdichter Groningen (Stichting Poëziepaleis), in samenwerking met Kunstkade en dbieb