Festival Adje

Placeholder

Kans om kinderen te laten schitteren!

Adje ‘Kijk eens wat ik kan’

Wat is project Adje? Het project Adje heeft als thema : ‘Kijk eens wat ik kan!’ en  wordt georganiseerd door Kunstkade Leeuwarden. De methodiek van Adje heeft tot doel om kinderen en jongeren te verbinden met kunst en cultuur en hen uit te dagen om te laten zien wat zij kunnen. Ieder kind kan uiteindelijk met zijn of haar talent uitblinken op het podium. Het project wordt feestelijk afgesloten met een festival op vrijdag 29 mei in het Cambuur Stadion in Leeuwarden. De Adje methodiek bleek tijdens LF2018 succesvol en wordt daarom voorgezet in schooljaar 2019-2020.

Voor wie is Adje?

Project Adje is gericht op kinderen van groep 5/6 van het primair onderwijs en op jongeren in de wijken van Leeuwarden. Adje ‘Kijk eens wat ik kan!’ is onderdeel van het KunstmenuPLUS. De eerste editie was een groot succes. Alle basisscholen deen mee met duizenden kinderen. Ze maakten onder meer een film, voorstelling of presentatie. Bij project Adje staat het kind centraal. De leerlingen krijgen de kans om boven zichzelf uit te stijgen en hun kwaliteiten op een groter podium te laten zien.

Circus 2.0 vormt het hart van project Adje

Door middel van een verhalende en theatrale vorm van circus kunnen kinderen aan de slag binnen verschillende disciplines. Denk aan muziek, theater, verhalen, acrobatiek, breakdance of freerunning. Ze maken uiteindelijk een eigen podium en circusvoorstelling. De kinderen worden van begin tot eind betrokken in het proces; van concept tot uitvoering. Waarbij ze uiteindelijk vol trots op de bühne staan: ‘Kijk eens wat ik kan!’ Adje heeft tot doel om kinderen boven zichzelf uit te laten stijgen en hun creativiteit en zelfvertrouwen te vergroten.

Project Adje bestaat uit de volgende elementen:

  • Festival: Het project wordt feestelijk afgesloten in het Cambuur Stadion op 29 mei 2019
  • Orkest: Er is een Adje orkest met ruim 60 kinderen die al enige tijd een muziekinstrument bespelen. Ze treden op tijdens Cityproms
  • Meesterklas: Dit is een multidisciplinair project waarbij kinderen de mogelijkheid krijgen om meer te leren en zich te verdiepen.

Adje ‘Kijk eens wat ik kan’ in schooljaar 2019-2020 In schooljaar 2019-2020 start Adje op 11 scholen in de Gemeente Leeuwarden. Het project krijgt dan een vervolg in de scholen en in twee wijken met jongeren: Cambuursterhoek / Tjerkhiddes en Bilgaard/Vrijheidswijk. Twee professionals gaan aan het werk met 25 meiden in de wijk Bilgaard/Vrijheidswijk, in het najaar 2019 start Cambuursterhoek/Tjerkhiddes.

Hoe wordt Adje naar de scholen gebracht? Cultuurcoaches van Kunstkade  brengen het project naar de scholen. De Adje methodiek is zo ingericht dat er per school gewerkt wordt met een team aan professionals. Meer informatie

Project Circus Adje: projectleider Sabine de Jong sabine.dejong@kunstkade.nl

of 06-1300 88 50.

Adje Orkest: Heleen van den Broek via heleen.vandenbroek@kunstkade.nl

of 06 57 872 570.

En de Adje Facebookpagina

Info voor de leerkracht

Circus Adje sluit graag aan bij de visie of wensen vanuit de school. Het doel is om kinderen een ‘podium’ te geven waarbij ze laten zien wat ze willen en (nog niet) kunnen. Het is een plek waar hun ideeën serieus worden genomen en waar naar ze geluisterd wordt. Circus Adje richt zich op groep vijf/zes, maar kan ook schoolbreed ingezet worden. Het programma en de data worden met de school afgestemd. Er zal gewerkt worden aan een presentatie m.b.v. professionals. De cultuurcoach en leerkrachten ondersteunen hierbij. Wellicht zijn er meer partijen binnen een school die aan kunnen sluiten. Eind mei is de afronding van het project tijdens het Adjefestival in het Cambuurstadion.

Doelgroep
Groep 5
Groep 6
Duur
In overleg
Maximaal groepsgrootte
Nvt
Opmerkingen
Er is plek voor 10 scholen.