Adje ‘Kijk eens wat ik kan’

Wat is project Adje?                                                                                                                          

Het project Adje heeft als thema : ‘Kijk eens wat ik kan!’ en wordt georganiseerd door Kunstkade Leeuwarden. De methodiek van Adje vond zijn oorsprong in het culturele hoofdstad jaar van 2018 en heeft als doel kinderen en jongeren te verbinden met kunst en cultuur en hen uit te dagen om te laten zien wat zij kunnen. Ieder kind of jongere kan uiteindelijk met zijn of haar talent uitblinken op het podium, maar ook achter de schermen of in de organisatie. Het project vindt iedere twee jaar opnieuw plaats en wordt feestelijk afgesloten met een festival. In schooljaar 2021-2022 gaat de volgende editie van start.

Voor wie is Adje? 

"Adje, kijk eens wat ik kan!" is gericht op kinderen van groep 5/6 van het primair onderwijs en onderdeel van het KunstmenuPLUS. De eerste editie was een groot succes. Alle basisscholen deden mee met duizenden kinderen. Ze maakten onder meer films, voorstellingen of presentaties. Bij project Adje staat het kind centraal. De leerlingen krijgen de kans om boven zichzelf uit te stijgen en hun kwaliteiten op een groter podium te laten zien. 

Door middel van een verhalende en theatrale vorm van circus kunnen kinderen aan de slag binnen verschillende disciplines. Denk aan muziek, theater, verhalen, acrobatiek, breakdance of freerunning. Ze maken uiteindelijk een eigen voorstelling. De kinderen worden van begin tot eind betrokken in het proces; van concept tot uitvoering. Waarbij ze uiteindelijk vol trots op de bühne staan: ‘Kijk eens wat ik kan!’

Adje heeft als doel om kinderen boven zichzelf uit te laten stijgen en hun creativiteit en zelfvertrouwen te vergroten.

Project Adje bestaat uit de volgende elementen

Adje op school: 10 basisscholen doen mee, ze maken een voorstelling met verschillende disciplines. Kinderen mogen zelf kiezen wat ze willen laten zien.
Festival: Het project wordt feestelijk afgesloten tijdens een festival
Orkest: Er is een Adje orkest met ruim 60 kinderen die al enige tijd een muziekinstrument bespelen. Ze treden op tijdens festivals.

Hoe wordt Adje naar de scholen gebracht?

Cultuurcoaches van Kunstkade brengen het project naar de scholen. De Adje methodiek is zo ingericht dat er per school gewerkt wordt met een team aan professionals.

Bekijk de Adje Facebookpagina voor het laatste nieuws.