Uitfestival wordt “UIT in HUIS” op zondag 8 september

Enige tijd geleden heeft de gemeente Leeuwarden aangegeven dat er voor 2019 en 2020, geen financiële ruimte is voor het Uitfestival. DOLCI betreurde het verlies van een officiële start van het nieuwe culturele seizoen. Daarom is er voor een sterk afgeslankt alternatief gekozen: 'UitinHuis', op zondag 8 september 2019.

Uitfestival wordt “UIT in HUIS” op zondag 8 september

Enige tijd geleden heeft de gemeente Leeuwarden aangegeven dat er voor 2019 en 2020, geen financiële ruimte is voor het Uitfestival. Omdat de gemeente de belangrijkste subsidient is heeft de Stichting Uitfestival samen met DOLCI ( Directeuren Overleg Leeuwarder Culturele Instellingen) besloten om te stoppen met het festival. Uitfestival Leeuwarden, dat de afgelopen jaren plaatsvond in de Prinsentuin in Leeuwarden, trok gemiddeld tussen de 25.000 en 30.000 bezoekers. Niet alleen trok het festival een breed publiek, het was ook de grootste culturele coproductie in Leeuwarden. Talloze culturele organisaties en aanbieders van cultuureducatie verzorgen gezamenlijk het aanbod en de programmering. DOLCI betreurde het verlies van een officiële start van het nieuwe culturele seizoen. Daarom is er voor een sterk afgeslankt alternatief gekozen: “UITinHUIS”, op zondag 8 september.

De gezamenlijke culturele instellingen, aangevuld met onder meer ateliers en galerieën, stellen hun “Huis” open op die middag: gratis toegankelijk! Elke instelling heeft daarmee open huis (het Fries Museum is bijvoorbeeld gratis te bezoeken), maar organiseert ook een programma. Zo geeft De Harmonie een inkijkje in hun programma, met korte optredens van voorstellingen in het komende seizoen. Dat geldt ook voor Meeuw, Tryater en Neushoorn. Keunstwurk en Agenda2028 gooien de deuren open met korte optredens en presentaties. Kunstkade geeft hun aanbieders de mogelijkheid om hun cursusaanbod te presenteren.  

Van Natuurmuseum tot en met de Blokhuispoort is er zo een lang lint van activiteiten, waarbij het publiek een brede kijk krijgt op wat er het komende seizoen te doen is. Naast al deze activiteiten in “eigen huis” is er een gezamenlijk buitenprogramma. UITinHUIS start met een openingsactiviteit om 13.00 uur. Vervolgens is er een cultuurroute, waarbij het publiek op elke plek kan inhaken. Op deze route zijn er buiten diverse verassende korte optredens en presentaties.

 Er is een “kinderplein” op het Wilhelminaplein, het Adje orkest treedt op, de Oldehove is gratis toegankelijk, er is een cultuurwandeling, in en rond “Obe” zijn activiteiten. Het programma duurt tot 17.00 uur. Zo gaat DOLCI toch - op een leuke en kleinere manier- een culturele start aan de stad aanbieden. Voor de komende jaren gaan we ons beraden hoe we dit festival kunnen voortzetten en wat alternatieven zijn.

 Het complete programma is half augustus bekend. De organisatie is verheugd dat we toch een alternatief mogelijk maken en hoopt op een groot aantal bezoekers.