het meisje met de rode paraplu

(voor)leesboek met 20 stoere, spannende, grappige verhalen in Leeuwarden

Wil je haar leren kennen? Luister dan met glimoogjes naar een verhaal uit het boek, op een spannende geheime plek in de stad.

20 nieuwe stoere, spannende. grappige verhalen over bijzondere beelden in Leeuwarden zoals de ijsbeer, de pakjesboot van Sinterklaas, de ijzerman en de bok met het gouden ei.Geschreven door vijf top-auteurs: Marian de Smet, Edward van de Vendel, Harm de Jonge, Mindert Wijnstra en Lida DijkstraIllustraties: Roelof van der Schans

Wat de leerkracht moet weten voor het bezoek
Suggestie voor een project rondom dit boek: Je kan met de klas op bezoek gaan bij de plekken die in het boek worden beschreven. Zo kunnen de verhalen nog meer tot leven komen. De kinderen kunnen na dit bezoek  zelf verhalen bij de locaties gaan bedenken... of:  Er kan voor gekozen worden om een van de schrijvers of de illustrator uit te nodigen op school. Deze zal vertellen over het maken/schrijven van dit boek en een (stuk van een) verhaal voorlezen. Vervolgens gaan de kinderen zelf kijken in de omgeving van de school naar interessante beelden, gevelstenen, mooie plekken. De leerlingen gaan hun eigen verhalen maken. Zo ontstaat er een eigen verhalen boek over de omgeving van de school. Het boek verschijnt op 1 oktober 2015, nét voor de Kinderboekenweek. Dus: hét project voor basisscholen passend in de Kinderboekenweek. Natuurlijk ook het hele jaar te boeken! In overleg met de school kan het programma aangepast worden. Dit project is ter gelegenheid van het 15-jarig jubileum van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd.

Doen

Lees de verhalen en kijk goed naar de afbeeldingen en ga dan samen met ouders, opa of oma de stad in op zoek naar de bok met het gouden ei, de rode paraplu, de pakjesboot of.....

Denken

Kun je zélf ook een verhaal bedenken bij iets wat in Leeuwarden op straat te vinden is en dat vast nog niemand heeft ontdekt?

Beleven

Word vrolijk, verdrietig, boos, bang als je de verhalen leest en ontdek dat het steeds goed afloopt. Dit kan als je steeds maar weer luistert naar de wijze raad van grote mensen.

Zien

Ontdek allemaal bijzondere objecten in Leeuwarden die je nog nooit hebt gezien. Kijk ook goed naar de platen die speciaal gemaakt zijn.

Horen

Luister hoe prachtig een schrijver een verhaal kan voorlezen, bijna zó dat je het zelf beleeft.